Home »

Ştiri interne

Ştiri interne

Traficul rutier este închis sâmbătă la prânz pe DN22 Râmnicu Sărat - Brăila, DN2C Buzău - Pogoanele - Padina și DN2B Buzău - Vizireni (în județul Buzău), DN67C Novaci - Rânca (în județul Gorj) și DN23B Măicănești - Ciorăști (în județul Vrancea), informează Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române.

 

Foto: ADRIAN CUBA / AGERPRES ARHIVA

 

Potrivit sursei citate, din cauza vântului puternic, porturile din județul Constanța sunt închise atât traficului maritim, cât și celui fluvial.

2014-01-25 12:01:38
Vezi Continuarea 

UPDATE Circulația rutieră pe A2 București - Constanța a fost închisă pe sectorul București-Drajna

Circulația rutieră a fost închisă pe ambele sensuri de deplasare de pe autostrada A2 București - Constanța, sectorul cuprins între București și Drajna, respectiv km 9+500 - 105+300, din cauza fenomenului de viscol cu vizibilitate redusă, potrivit unui comunicat al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România.

 

Foto: (c) CONSTANTIN CIOBOATA / AGERPRES ARHIVA

 

Rutele ocolitoare recomandate sunt București — DN 3 — Lehliu — DN 3A — Drajna; Drajna — DN 3A — Lehliu — DN 3 — București. 


'Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA recomandă participanților la trafic să evite zonele afectate de zăpadă și viscol. Dacă totuși nu se poate evita deplasarea în aceste zone, recomandăm ca participanții la trafic să nu plece la drum fără a avea autovehiculele echipate corespunzător pentru condițiile de iarnă (anvelope de iarnă, lanțuri antiderapante, combustibil, pături, săculeț cu material antiderapant, alimente, apă)', precizează CNADNR. 


Administrația Națională de Meteorologie a prelungit până duminică seară la ora 22,00 avertizările Cod portocaliu și Cod galben de viscol emise vineri și a majorat la 18 numărul județelor aflate sub Cod Portocaliu. 

2014-01-25 10:13:49
Vezi Continuarea 

Codul portocaliu de viscol a fost extins la 18 județe din Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și nordul Dobrogei

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit până duminică seară la ora 22,00 avertizările Cod portocaliu și Cod galben de viscol emise vineri și a majorat la 18 numărul județelor aflate sub Cod Portocaliu.

 

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES ARHIVA

 

Avertizările emise vineri erau valabile până duminică la ora 18,00.

Potrivit avertizărilor actualizate sâmbătă dimineață, în intervalul 25 ianuarie, ora 9,30 — 26 ianuarie, ora 22,00 viscolul puternic va continua în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și zonele montane aferente, precum și în nordul Dobrogei. În aceste regiuni vântul va sufla în rafale de peste 70...80 km/h, ninsoarea va fi puternic viscolită și troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 m.

2014-01-25 09:56:41
Vezi Continuarea 

Trei trenuri anulate și limitări de viteză în circulația feroviară din cauza ninsorii viscolite

Trei trenuri de călători au fost anulate din cauza ninsorii viscolite, iar pe unele zone au fost introduse limitări de viteză de 50 km/h, a anunțat, sâmbătă, Compania Națională de Căi Ferate - CFR SA.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES ARHIVA

 

Potrivit CFR, trenul R 8012 care circula în relația Fetești — București Obor a fost anulat pe secția Ciulnița — București Obor, trenul 8011 care circula între București Obor și Constanța a fost anulat pe întreaga relație, iar trenul 8014, care circula pe relația Fetești — București Obor a fost anulat pe tronsonul Ciulnița — București Obor.

Călătorii care aveau bilete pentru trenurile Regio anulate vor fi preluați de trenurile Interregio aflate în circulație, precizează CFR.

2014-01-25 09:46:04
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE SERII DIN JUDEȚE - 24 IANUARIE

Prefectul județului Cluj, Gheorghe Vușcan, a declarat, vineri, că a ajuns, în noaptea accidentului aviatic, până la locul în care localnicii care îi purtau pe răniți s-au întâlnit, pe munte, cu prima echipă de medici și salvamontiști.

 

Foto: (c) MIRCEA ROSCA / AGERPRES ARHIVA

 

El a spus că, ulterior, a urcat la epavă cu un tractor. Declarațiile de vineri au fost primele făcute de prefectul Gheorghe Vușcan de la momentul accidentului aviatic. În decursul zilelor trecute, el a declarat în mod repetat presei că "trebuie să respecte dispozițiile Ministerului Afacerilor Interne".

*** Orice afirmație lansată în spațiul public în sensul că procurorii ar fi emis niște concluzii preliminare, într-un fel sau altul, în cazul accidentului aviatic din Munții Apuseni sunt niște zvonuri care nu trebuie luate ca atare și cărora nu trebuie să li se acorde credibilitate, a declarat, vineri, procurorul general al Parchetului Curții de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr. Acesta a menționat că ancheta progresează într-o manieră riguroasă, ordonată, în condițiile Codului de Procedură Penală. Acesta a spus că nu poate să menționeze când ar putea fi finalizată ancheta, dar o anchetă bine documentată durează cel puțin câteva luni.

*** Iașiul este un loc de naștere al marilor proiecte care au transformat România, a declarat, vineri, primarul Gheorghe Nichita în timpul alocuțiunii susținute cu prilejul manifestărilor organizate pentru sărbătorirea a 155 de ani de la înfăptuirea Unirii Moldovei cu Țara Românească. În același discurs, edilul social-democrat a cerut păstrarea unui moment de reculegere în memoria celor două victime ale accidentului aviatic de la începutul acestei săptămâni din Munții Apuseni, menționând că 'România este îndoliată în aceste zile'.

*** Vicepremierul Liviu Dragnea, prezent vineri la Focșani, la festivitățile organizate de autoritățile locale cu prilejul aniversării a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române, a spus că sprijină ideea declarării zilei de 24 ianuarie zi de sărbătoare națională. Referitor la propunerea ca ziua de 24 ianuarie să fie declarată zi de sărbătoare națională, formulată în anul 2010 de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

*** Primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu, a declarat vineri într-o conferință de presă că există pregătite 200 de utilaje de deszăpezire care vor interveni dacă va fi cazul, având în vedere că Brăila se află sub avertizare de cod portocaliu de ninsori și viscol, începând de vineri de la ora 18,00 și până duminică la ora 18,00.

*** Sute de metri de parazăpezi au dispărut, în noaptea de joi spre vineri, de pe marginea drumului național care face legătura între municipiul Botoșani și orașul Săveni, a anunțat, vineri, directorul Secției Drumuri Naționale Botoșani (SDN), Vasile Gherase. Potrivit acestuia, aproximativ 300 de metri liniari de panouri care protejau drumul național DN 29, pe raza localității Mănăstireni, au fost furați cu tot cu stâlpii de susținere.

2014-01-24 18:35:37
Vezi Continuarea 

Polițiștii rutieri le recomandă șoferilor utilizarea anvelopelor de iarnă

Poliția Rutieră atenționează conducătorii auto că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei și le pune în vedere că dacă dețin autovehicule cu greutatea de peste 3,5 tone acestea trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA/ LIVIU SOVA

 

"Întrucât vântul puternic afectează întotdeauna buna desfășurare a circulației rutiere, vă recomandăm să sporiți atenția pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieșirile din tronsoanele împădurite și sate, la intrările și ieșirile de pe poduri sau la încrucișările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ținuta de drum a mașinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.

Adaptați permanent viteza de rulare la condițiile de drum și trafic. Astfel, chiar dacă vă aflați în localități sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheață, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulați cu o viteză care să permită oprirea în siguranță, având în vedere distanța de frânare în astfel de condiții este mult mai mare", se arată într-un comunicat de presă al Poliției.

Polițiștii le mai recomandă șoferilor să evite acționarea bruscă a sistemului de frânare și a mecanismului de direcție, să folosească frâna de motor atunci când se rulează pe un carosabil alunecos, să folosească lumini de întâlnire permanent pe timpul zilei, mai ales în condiții de vreme nefavorabilă, să curețe farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului.

Totodată, polițiștii recomandă respectarea indicațiile agenților de circulație și a lucrătorilor de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale în cazul interzicerii temporare a circulației pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenției echipajelor de deszăpezire și a autosalvărilor.

2014-01-24 13:49:07
Vezi Continuarea 

Avertizare ANM: Populația să nu plece la drum până duminică după-amiază, vremea e nefavorabilă

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a cerut, vineri, populației să își amâne deplasările începând de vineri noapte și până duminică după amiază, din cauza vremii nefavorabile.

 

Foto: (c) CAMELIA BIGAN / AGERPRES ARHIVA

 

"Dacă nu e nevoie urgentă să se plece la drum, să se amâne deplasările din această noapte până duminică după-masă", a afirmat Sandu la începutul ședinței Comandamentului de iarnă de la Palatul Victoria.

Sandu a anunțat că zece județe vor fi de vineri, de la ora 18,00, sub cod portocaliu de ninsori și viscol. Nu este exclus să apară și coduri roșii, în vreme ce 16 județe sunt sub cod galben.


Începând de vineri seară vor fi ninsori în județele Mehedinți, Gorj, Dolj și Vâlcea. În noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica, iar în județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila și Ilfov, inclusiv în București, vântul va avea rafale de peste 75 — 80 de kilometri pe oră.

Potrivit lui Ion Sandu, în cursul zilei de sâmbătă "vor fi două actualizări ale codului portocaliu. Este posibil să fie adăugate județele Olt, Teleorman, Argeș, Dâmbovița și Prahova în cod portocaliu".

2014-01-24 13:47:26
Vezi Continuarea 

CFR Călători: Trenurile vor circula în condiții de iarnă, în următoarele 48 de ore

Trenurile vor circula în următoarele 48 de ore conform reglementărilor specifice condițiilor de iarnă, în urma avertizărilor meteo de ninsoare și vânt, emise de Administrația Națională de Meteorologie, se arată într-un comunicat remis vineri AGERPRES de CFR Călători.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA /NICOLAE BADEA (C) 


Compania a anunțat, totodată, că a fost instituit deja Comandamentul de Iarnă, iar pasagerii trebuie ca, înainte de călătorie, să se informeze despre condițiile meteo și să apeleze telefonic Gara CFR din localitatea de plecare pentru informații actualizate despre mersul trenului cu care intenționează să călătorească.

'Pentru a preîntâmpina eventuale perturbări în circulația feroviară, CFR Călători a decis să pună la dispoziție locomotivele Diesel de rezervă și să pregătească materialul rulant pentru circulație în condiții de iarnă. De asemenea, compania a suplimentat echipele de intervenție și asigură personalul necesar pentru deszăpezirea unităților proprii (revizii, depouri etc), asigurând totodată pregătirea suplimentară a garniturilor', se spune în comunicatul citat.

2014-01-24 12:09:20
Vezi Continuarea 

EXCLUSIV La Techirghiol, o tânără a inventat rețeta succesului de marcă din apa și nămolul lacului

Povestea Oanei Stan, master în marketing internațional la London Regent's University, scrisă chiar în aceste zile de protagonistă, concurează multicentenara legendă a turcului Techir și a muribundului său măgar, ce a certificat prima dată efectele terapeutice ale nămolului și apei saline de Techirghiol.


Foto: (c) AGERPRES FLUX / DAN MIHAESCU

 

La început a fost ideea !
Oana Stan, tânăra de 23 de ani născută și crescută în mica stațiune balneo-climaterică Techirghiol, este modelul vocațional rar întâlnit al tânărului educat în străinătate care revine în România pentru a-și confirma succesul profesional.

Foto: (c) AGERPRES FLUX / DAN MIHAESCU

După cum a declarat pentru AGERPRES, în exclusivitate, Oana Stan spune că ideea unei afaceri pe baza valorificării prin produse cosmetic și antireumatice a resurselor minerale din Lacul Techirghiol a venit natural, când trebuia să-și aleagă o temă de impact pentru licența de la London Regent's University. 'Trebuia să fie ceva spectaculos, de impact major pentru un segment de populație sau un domeniu economic, real cuantificabil și cu aplicație dovedită în realitatea economică. Și nu știu cum, orizontul meu, lumea din care veneam nu-mi oferea modele imagistice în afara mediului în care crescusem. Învățasem să gândesc în matrice economice și comerciale și în subconștient rememoram imaginile din copilărie cu turiștii oaspeți ai Techirghiolului, veniți să-și caute sănătatea aici. Lac, nămol...apă sărată, sănătate ... și iarăși lac, nămol... Atunci am avut declicul unui model Spa Techirghiol. O gamă de tratamente antireumatice și cosmetice pe baza resurselor minerale ale lacului, adică nămolul sapropelic și apa salină-iodurată cu grad de mineralizare de peste 90 g/l, unice în lume prin compoziție și calități terapeutice. Știam că în urmă cu jumătate de secol, tot în România, mai fusese experimentată, patentată și aplicată o astfel de rețetă de succes. Este vorba de celebrul Pell Amar, al doctorului Călinești, obținut pe baza apei saline și nămolului sapropelic din Balta Albă (Lacul Amara), care o lecuia pe bunica de durerile de oase, dar îl găseam și la baie, inscripționat pe tubul cu pastă de dinți' — a declarat Oana Stan.

Miracolul vine la tine !
Tema licenței, bazată pe studiul de caz 'TECHIR, o analiză a diferenței percepțiilor și așteptărilor dintre management și potențialii cumpărători' propunea dezvoltarea și comercializarea unei game de produse cosmetice și antireumatice. Succesul, din punct de vedere teoretic, a fost cel scontat, în mediul universitar londonez, studenta româncă primind asigurări că lucrarea sa ar putea sta la baza dezvoltării unui proiect real.

Foto: (c) AGERPRES FLUX / DAN MIHAESCU

'Întâmplarea a făcut că în acea perioadă, cam în 2012, orașul Techirghiol să fie cooptat într-o organizație continentală de mare tradiție și notorietate — Asociația Europeană a Orașelor Istorice Termale (EHTTA). Ajunsă acasă, în vacanță, am înțeles că aceasta poate fi oportunitatea de fundamentare a ideilor creionate la studiile masterale.

A fost ca un miracol ce se înfăptuia sub ochii mei căci prin prisma acestei noi relații instituționale am descoperit că toate cele 28 de localități balneare, precum Baden Baden și Wiesbaden, din Germania, Bath — Anglia, Budapesta — Ungaria, Bursa — Turcia, Evian les Bains și Vichy — Franța sau Karlovy Vary — Cehia, sunt promovate ca branduri comerciale Spa prin produse de tratament cosmetic și antireumatic, cu denumire de origine geografică' — își amintește Oana Stan. 


Contrar tendinței generației sale, Oana Stan, la finalul studiilor peste hotare își preconizează un viitor acasă și creionează o strategie de afaceri pentru a realiza saltul din planul ideatic în cel real, chiar pe malul Lacului Techirghiol. 'Prin cooperarea statuată între orașul nostru și celelalte stațiuni europene, am identificat modele similare aplicabile la noi. Surpriza a venit din partea reprezentanților Laboratoarelor Farmaceutice Salsomaggiore Therme, din orașul omonim și înfrățit cu Techirghiol, care la finalul unui seminar științific organizat la sanatoriul balnear Techirghiol, remarcând-mi preocuparea s-au oferit să mă ajute să dezvolt propriile rețete, pe baza nămolului și apei saline din Lacul Tachirghiol'.

Foto: (c) AGERPRES FLUX / DAN MIHAESCU

După un an și jumătate de cercetare, studii amănunțite și testări, biologii și chimiștii italieni au pus la punct o gamă completă cu opt produse cosmetice și antireumatice sub licența TECHIR, marcă înregistrată și omologată deja de Oana Stan, în România, autorizată de Ministerul Sănătății.

Sloganul sub care s-a decis tânăra să fabrice și să comercializeze aceste produse i-a fost indus chiar de întâmplarea prin care ajunsese în această conjunctură de succes: 'Miracolul vine la tine!', iar logoul, simplu — silueta măgărușului din legenda turcului Techir, ce și-a recăpătat puterile după o noapte petrecută împotmolit în nămolul lacului terapeutic.

Trei pentru TECHIR — TECHIR ... pentru toți !
Spre sfârșitul verii 2013, visul se materializa deja și gama TECHIR—Skincare Face & Body, cum pompos trebuia să poarte o descriere și în engleză, își căuta o linie de producție ... 'Aici mama a fost cea care a avut o contribuție determinantă insistând și oferind și soluții practice, de altfel, ca totul să poarte amprenta locului unde s-a plămădit ideea. Și din punct de vedere al marketingului avea dreptate, produsele de îngrijire a corpului și pielii marca TECHIR, trebuiau fabricate în Techirghiol' — rememorează Oana, istoria recentă.

Inițial, sprijinul financiar, pentru lansarea afacerii, a fost acordat de părinți. A reușit ulterior să obțină și o finanțare din pachetul de programe destinat IMM-urilor. Tot mama, i-a sugerat să închirieze un spațiu adecvat pentru a-și instala laboratorul de preparare și producție a cremelor TECHIR. 'Laboratorul nostru este într-o casă, aproape de lac. Mama a zis că poate fi o afacere de familie și din ce învățasem în facultate mi-am dat seama că poate debuta așa. Pe baza rețetelor create în Italia, testate și omologate în România, am comandat parfumul în la un producător renumit din Franța iar crema ingredientă, de bază, a fost deasemenea omologată în laboratoarele 'Expressions Pasfumees', din Franța.

Ambalajele, personalizate, le-am comandat în China. În iulie-august 2013 mi s-au alăturat, în echipă, prietena și colega mea de liceu, inginera politehnistă Adriana Cornea și evident, marele alchimist, tânărul inginer Constantin Dicu, de-al locului, ca și mine. Linia de producție este una aproape empirică, cu vase, pahare berzelius și retorte de laborator, un echipament semi-automat de îmbuteliere și dozaj, balanțe farmaceutice, depozit și un spațiu frigorific.

Foto: (c) AGERPRES FLUX / DAN MIHAESCU

Cam atât ! Apa sărată și nămolul sapropelic, ingredientele de bază, ne sunt asigurate de Sanatoriul Balnear Techirghiol, unica unitate de profil care are licență de exploatare a celor două resurse. În rest, rețetele create în Italia se materializează în creme și unguenți, prin amestecuri și combinații adecvate, cu adjuvanți naturali și ingrediente dermoreparatoare, antioxidante și remineralizante, sub stricta supraveghere a chimistului nostru' — spune managerul Oana Stan.
În prezent TECHIR — Skincare Face & Body produce și comercializează, prin magazinele naturiste ByaPlant și online, pe siteul www.icosmetice.ro,trei produse din gamă: o cremă de mâini, una de față și unguentul antireumatic.

Producătorul spune că lucrează și la o platformă proprie de distribuție online și că treptat va lansa în fabricație și celelalte cinci componente ale gamei pentru tratarea și întreținere dermatologică și corporală, produse anticelulitice și chiar de îmbăiere. 'TECHIR are potențial să devină brandul orașului-Spa Techirghiol, după modelele similare VICHY sau Dead Sea, concept nou de turism balnear pe baza căruia trebuie să se reinventeze imaginea stațiunii și pentru asta avem în vedere lărgirea liniei de producție și a gamei, intrarea în bazele de tratament și Spa-urile din România, recunoașterea ca produs cosmetic românesc cu ingrediente de bază provenite din resurse autohtone naturale pe care să-l promovăm și peste hotare.

Crearea acestei linii și game cosmetice și antireumatice are la bază identificarea tendinței accentuate din societatea modernă de reîntoarcere la origini și considerăm că produsele românești vor ocupa pe termen mediu și lung o poziție favorizată pe piață' — și-a explicat Oana Stan, viziunea de dezvoltare a unei afaceri cu posibil impact internațional, gândită nu de mult de tânăra plecată la studii în Anglia și lansată într-unul dintre cele mai mici orașe din România.

2014-01-24 10:45:11
Vezi Continuarea 

ISU: Bucureștenii se pot informa despre condițiile meteo de pe cele 40 de panouri electronice

Bucureștenii aflați în trafic pot afla informații despre avertizarea meteorologică de ninsori și viscol cu ajutorul celor 40 de panouri electronice instalate în Capitală, a precizat pentru AGERPRES Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU București.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA/CRISTIAN NISTOR 


Potrivit acestuia, panourile afișează informații despre fenomenele meteo vizate, precum ninsoare viscolită, scăderea accentuată a temperaturilor și vânt peste 70 km/oră.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu de ninsori abundente și viscol, valabile până duminică seară, în 27 de județe din sudul și sud-estul țării, inclusiv în București.

În intervalul 24 ianuarie, ora 18,00 — 26 ianuarie, ora 18,00, va fi Cod Portocaliu de ninsori și viscol. În prima parte a intervalului, ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a Olteniei (județele Mehedinți, Gorj, Dolj și Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăși local 30-40 cm, iar vântul va sufla cu peste 70 km/h, viscolind și troienind zăpada.

În cursul zilei de sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila și Ilfov, inclusiv în București, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75-80 km/h, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită.

De asemenea, în același interval de prognoză, va fi în vigoare avertizarea Cod Galben de vânt și ninsoare pe raza a 16 județe din zona de sud și sud-est.

2014-01-24 10:31:10
Vezi Continuarea 

Cod Portocaliu de ninsori abundente în 11 județe, inclusiv în București, până duminică

Administrația Națională de Meteorologie /ANM/ a emis, vineri, avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu de ninsori abundente și viscol, valabile până duminică seară, în 27 de județe din sudul și sud-estul țării, inclusiv în Municipiul București.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA /CRISTIAN NISTOR 


Astfel, în intervalul 24 ianuarie, ora 18,00 — 26 ianuarie, ora 18,00, va fi Cod Portocaliu de ninsori și viscol. În prima parte a intervalului ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a Olteniei (județele Mehedinți, Gorj, Dolj și Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăși local 30-40 cm, iar vântul va sufla cu peste 70 km/h, viscolind și troienind zăpada.

În cursul zilei de sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila și Ilfov, inclusiv în Municipiul București, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75-80 km/h, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită.

De asemenea, în același interval de prognoză, va fi în vigoare avertizarea Cod Galben de vânt și ninsoare, valabilă pe raza de 16 județe din zona de sud și sud-est.

Vremea se va înrăutăți, în sudul și estul țării va ninge, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. Vitezele vor depăși la rafală 60-70 km/h în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, precum și în zona Munților Banatului, a Carpaților Meridionali și de Curbură, zone în care și stratul de zăpadă va fi consistent.

2014-01-24 09:57:29
Vezi Continuarea 

Nicolae Moga (PSD): Contractul româno-chinez privind construirea unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă se va parafa în luna mai

Vicepreședintele Senatului, social-democratul Nicolae Moga, a declarat vineri, la Constanța, că negocierile purtate în prezent de autoritățile române și chineze privind finalizarea lucrărilor de construire a unităților 3 și 4 de la Centrala Nuclear-Electrică (CNE) Cernavodă vor fi finalizate prin încheierea, în luna mai, a unui contract în acest sens, partea chineză investind peste 5 miliarde de euro.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / GRIGORE POPESCU

 

Senatorul PSD a declarat, pentru AGERPRES, că "treaba este hotărâtă, se lucrează la contract".

"Chinezii vor avea în acest proiect 51% din acțiuni și noi românii, 49%. Ei vin cu investiții, cu echipamente, contribuția părții chineze va fi în jur de 5,4 miliarde de euro, negociază cei de la Ministerul Energiei. (...) Este foarte important că nu vor veni să lucreze chinezii, vor lucra tot românii, se vor dezvolta între 50.000 și 80.000 de locuri de muncă, pe o perioadă care se va stipula în contract, probabil 3 — 5 ani. (...) Ei au început de mult negocierile, de când a fost premierul Chinei în România. Au lăsat specialiștii lor aici care negociază cu specialiștii noștri și, la sfârșitul lunii mai, se va finaliza contractul, care va fi dat publicității", a spus Nicolae Moga.

Potrivit acestuia, lucrările la reactoarele 3 și 4 sunt realizate în proporție de circa 18%, ele fiind sistate imediat după 1990.

Vicepreședintele Senatului a menționat că, prin unitățile 1 și 2, centrala de la Cernavodă, care funcționează pe baza sistemului canadian tip Candu, este "printre primele zece din lume ca fiabilitate, profit și ca siguranță".

2014-01-17 17:46:21
Vezi Continuarea 

Dragnea: E bizar să fie considerată folos necuvenit plata unei instituții publice către altă instituție

Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri că PSD nu este de acord cu declarația lui Nicușor Constantinescu conform căreia DNA ar trebui interzisă prin lege, dar a precizat că i se pare "periculos și bizar" faptul că DNA a considerat folos necuvenit plata restantă a unei instituții către o altă instituție.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / LIVIU SOVA

 

"Nu, nu susținem aceste declarații (n.r. — ale lui Nicușor Constantinescu), în schimb, trebuie să fim atenți cu declarațiile privind sistemul de justiție. Numai că ce mi s-a părut mie bizar în comunicatul DNA este faptul că este considerat folos necuvenit o sumă de 3.958 de lei pentru Consiliul Județean Constanța, pentru faptul că nu a achitată această sumă către Centrul Militar Județean. Ei se judecă acolo și foarte mulți colegi m-au întrebat și nu își explică lucrul acesta: dacă o instituție publică are de făcut o plată către altă instituție publică și există divergențe, nu se înțeleg, se judecă, se intermediază, se mediază și acea sumă să fie considerată folos necuvenit pentru o instituție publică, mie mi se pare și bizar și periculos. Este singurul comentariu pe care îl fac", a spus Dragnea la sediul PSD.

Miercuri, procurorii DNA din Constanța au început urmărirea penală față de președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, pentru șase infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecințe deosebit de grave.

Potrivit DNA, există date și indicii temeinice potrivit cărora Nicușor Constantinescu și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din calitatea de președinte al CJ Constanța, în sensul că a dispus efectuarea unor plăți nelegale în valoare totală de peste 5 milioane euro.

2014-01-17 12:28:34
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE AMIEZII BUCUREȘTI - 16 IANUARIE

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii și-a însușit raportul Inspecției Judiciare care concluzionează că prin afirmațiile emise în spațiul public de premierul Victor Ponta a fost afectată nu numai imaginea unei instanțe judecătorești sau a Parchetelor vizate, ci și imaginea sistemului judiciar în ansamblul său, fiind depășite totodată limitele admisibile ale discursului public politic.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / SORIN LUPSA

 

* Premierul Victor Ponta nu a dorit să comenteze joi concluziile raportului Inspecției judiciare, potrivit cărora declarațiile sale în cazul lui Adrian Năstase au afectat independența sistemului judiciar, și a adăugat că se simte liniștit că justiția este atât de independentă încât nu poate fi influențată de nimeni.

* Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis sesizarea Inspecției Judiciare pentru efectuarea de verificări privind apărarea independenței DNA față de declarațiile șefului CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, și față de poziția Consiliului Județean Constanța exprimată printr-un comunicat.

* Suma alocată de Guvern pentru exproprierile la tronsonul de autostradă Comarnic-Brașov se ridică la aproape 100 de milioane de lei, a declarat premierul Victor Ponta.

* Membrii Consiliului Național al Audiovizualului au aprobat suplimentarea structurii instituției cu trei posturi — de la 141 la 144. Direcția de monitorizare a CNA va beneficia de două posturi și Departamentul de inspecție teritorială — de un post.

2014-01-16 13:31:59
Vezi Continuarea 

Ponta: RA-APPS nu este agenție de turism

Premierul Victor Ponta a explicat vineri menținerea în proprietatea statului a două vile ce aparțin Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), una în Covasna și una la Olănești, afirmând că, deși RA-APPS nu este agenție de turism, președintele sau orice alt demnitar guvernamental poate folosi vilele respective dacă anunță în prealabil instituțiile în administrarea căreia se află acele spații.

 

(Foto: AGERPRES FLUX/ANGELO BREZOIANU)

 

"Am trecut trei unități ale RA-APPS una la MApN, una la SRI și una la Culte. Vreau să fie foarte clar de ce. (...) Pentru că nu am considerat că cele trei unități trebuie să intre în programul de vânzare al RA-APPS. Cele două instituții, MApN și SRI, pot să folosească cele două vile pentru pregătirea profesională. Altfel, cele două stăteau 360 de zile pe an goale și RA-APPS cheltuia bani și RA-APPS nu este agenție de turism. Nu le-am luat că acolo se ducea președintele sau se duce altcineva, nu asta m-a interesat, ci pur și simplu nu am vrut să fie vândute, cum sunt majoritatea celorlalte proprietăți ale RA-APPS și atâta timp cât MApN și SRI mi-au făcut solicitări, decât să cheltuie bani în alte părți, mai bine să economisească și ele bani", a declarat Victor Ponta la Palatul Victoria.

Întrebat dacă în acest mod se interzice accesul președintelui în cele două vile, primul-ministru a negat.

2013-12-27 15:34:27
Vezi Continuarea 

DNA: Costel Baciu, adjunctul șefului Poliției Cernavodă, trimis în judecată

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a comisarului șef de poliție Costel Baciu, adjunct al șefului Poliției Orașului Cernavodă, pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură directă cu fapte de corupție și deținere fără drept a unei arme neletale din categoria celor supuse autorizării.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / RAZVAN CHIRITA

 

În rechizitoriu, procurorii au reținut că, în 14 februarie 2008, cu ocazia cercetării la fața locului cu privire la decesul, în condiții suspecte, al unei persoane, Costel Baciu și-a încălcat atribuțiile de serviciu ce-i reveneau în calitate de ofițer de poliție judiciară.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES, el este acuzat că a ridicat din locuința persoanei decedate o armă cu aer comprimat și 4 cutii conținând cantitatea totală de 328 alice din plumb, și cu știință, nu a menționat bunurile respective în cuprinsul procesului — verbal de cercetare la fața locului întocmit.

Inculpatul le-a însușit și le-a deținut neîntrerupt până la data de 11 septembrie 2013, când au fost identificate de către reprezentanții DNA la sediul Poliției Orașului Cernavodă.

2013-12-18 16:24:27
Vezi Continuarea 

RETROSPECTIVE 2013 - Descentralizarea - asumată de Guvern, contestată la CCR; regionalizarea - amânată

Guvernul și-a asumat anul acesta răspunderea în Parlament pe descentralizare, proiect care a atras criticile opoziției, care nu a avut semnături suficiente pentru a introduce o moțiune de cenzură, dar a contestat în noiembrie legea la CCR. Nici regionalizarea nu a înregistrat un pas înainte în 2013, ținând cont de faptul că este necesară modificarea Constituției pentru a se realiza acest demers.

 

Foto: AGERPRES FLUX / LIVIU SOVA

*** Descentralizarea și regionalizarea — priorități ale programului de guvernare al USL

În 20 decembrie 2012 a fost făcut public programul de guvernare 2013 — 2016 al USL, iar descentralizarea administrativă și financiară prin definitivarea unui calendar riguros care să conțină repartizarea responsabilităților între administrația publică centrală și cea regională, locală, realizarea transferului de competențe în cadrul unui proces stabil și transparent, evitarea dezechilibrelor financiare și asigurarea continuității furnizării serviciilor publice se numărau printre priorități.

Potrivit programului de guvernare, pentru realizarea descentralizării se impune modificarea tuturor actelor normative referitoare la administrația publică locală — Legea 215/2001 a administrației publice locale, Legea 273/2006 privind finanțele publice locale, Legea 340/2006 a Instituției Prefectului, Legea 393/2004 a statutului aleșilor locali, Legea 95/2006 a descentralizării, Legea 315/2004 a dezvoltării regionale — și crearea cadrului instituțional necesar descentralizării.

Totodată, în vederea înființării regiunilor teritorial-administrative trebuia realizat cadrul instituțional necesar.

Organizarea transferului de atribuții și de competențe, între Guvern și regiuni și județe, conform programului, se va realiza în baza unor dezbateri publice, în colaborare cu mass-media, ONG-uri și alte instituții publice interesate precum și cu informarea permanentă și corectă a cetățenilor. Obiectivele de dezvoltare regională vor urmări ca la nivelul fiecărei regiuni să existe cel puțin un spital regional (cu medicină de înaltă performanță), sistem regional de intervenție în situații de urgență, infrastructură rutieră și feroviară modernizată, un aeroport internațional, un centru sportiv regional polivalent de nivel internațional. Mai sunt necesare un centru de afaceri regional, unul cultural de nivel european, o universitate acreditată la nivel internațional. Inițial se vorbea despre înființarea a opt regiuni.

*** Opoziția critică regionalizarea

Pe 17 ianuarie, PDL anunța că nu este de acord cu modelul de regionalizare avut în vedere de USL și așteaptă să vadă clar intențiile Guvernului pe această temă, pentru că simpla împărțire a țării pe opt regiuni nu este viabilă fără o reorganizare administrativ-teritorială. Președintele PDL, Vasile Blaga, susținea că democrat-liberalii au avut acest subiect pe agendă când s-au aflat la putere, dar fără o majoritate nu au putut definitiva acest demers.

În ianuarie vicepremierul Liviu Dragnea declara că regionalizarea nu va fi făcută pe criterii etnice, ci pe criterii de dezvoltare, economice, obiectivul principal al organizării administrative, respectiv al înființării regiunilor administrative fiind micșorarea decalajelor de dezvoltare.

Pe 23 ianuarie fostul prim-ministru Emil Boc a anunțat că regionalizarea trebuie neapărat realizată în acest an, pentru a putea intra cu noile structuri administrative în următorul exercițiu bugetar al UE și pentru a putea atrage astfel mai multe fonduri europene. Acesta considera că nu este potrivită varianta USL de a înființa opt regiuni, care să cuprindă și județele actuale, ci lua în calcul pe cea a comasării județelor actuale în unele mai mari. Tot atunci, Crin Antonescu, președintele PNL, afirma că se va rămâne pe scheletul celor opt regiuni.

La finalul lunii ianuarie, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, a afirmat că în decembrie, cel mai târziu, regiunile din România trebuie să fie funcționale, cu structurile de conducere deja alese, pentru ca acestea să devină partenere directe cu Comisia Europeană.

*** Dezbateri pe regionalizare

La Brăila au început în aceeași perioadă discuții pe marginea reorganizării administrativ-teritoriale a României între parlamentari și reprezentanți ai autorităților din zonă.

Luna februarie a fost una foarte importantă din punct de vedere al dezbaterilor pe această temă, iar în unele județe au fost manifestări și proiecte de promovare cu privire la alegerea anumitor orașe capitale de regiuni.

* Secretarul general al PDL Mureș, Claudiu Maior, a contestat în 4 februarie proiectul de regionalizare a României propus de o serie de reprezentanți ai PNL, în care județul Mureș era inclus într-o regiune Transilvania cu capitala la Cluj-Napoca, arătând că interesele mureșenilor, români și maghiari, au fost din nou abandonate.

* Tot atunci, vicepremierul Liviu Dragnea spunea că Uniunea Social Liberală intenționează să introducă în Constituție, până la sfârșitul acestui an, noțiunea de regiune.

* În februarie, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin Ionesie Ghiorghioni afirma că modelul francez de regionalizare s-ar putea ''preta cel mai bine'' la regiunea Banat. Mai exact, oficialii din județ își doreau regionalizare cu păstrarea județelor.

* În Maramureș, deputatul PSD Florin Tătaru declara că proiectul regionalizării este unul funcționabil în parametrii unei economii atractive.

* La Sibiu, primarul Klaus Iohannis spunea că statutul de prim oraș românesc Capitală Culturală Europeană ar fi un avantaj pentru ca acesta să ajungă capitală regională, ceea ce ar ajuta la imaginea și dezvoltarea acestui județ, însă pentru sibienii de rând nu ar aduce beneficii vizibile.

* Liderul județean al PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat că va continua demersurile începute cu un an înainte vizând reprezentarea intereselor județului în procesul de regionalizare și cerea sprijinul locuitorilor în susținerea Sucevei ca viitor centru de regiune.

* Președintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, declara că reorganizarea administrativă a României nu se va putea face fără a se ține cont de interesele comunității maghiare.

* Președintele Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, era de părere că forma actuală a regiunilor stabilită în 1998, în care Brăila este capitala Regiunii de sud-est, nu trebuie modificată.

* Prefectul județului Mureș, Corneliu Grosu, considera că problema ținutului secuiesc nu mai este de actualitate și că ideea unei regiuni autonome cu acest nume este exclusă.

* Liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaților, Mate Andras, considera că o împărțire teritorial-administrativă a României pe actualele regiuni de dezvoltare "nu ar avea niciun rost", deoarece județele funcționează "destul de bine", iar o regionalizare ar trebui să conducă la eliminarea diferențelor economice și de dezvoltare.

* Președintele Consiliului Județean Maramureș, Zamfir Ciceu, era de părere că viitoarea împărțire administrativă a României va crea derută cetățenilor, dar și un dezechilibru în funcționarea instituțiilor descentralizate.

* Președintele Consiliului Județean (CJ) Tulcea, Horia Teodorescu, susținea, în februarie, că înființarea unei regiuni Dobrogea formate doar din județele Tulcea și Constanța este exclusă, chiar dacă această idee este susținută de autoritățile județului.

* Președintele UDMR, Hunor Kelemen, considera că proiectul care vizează împărțirea administrativ-teritorială în opt regiuni este un "eșec".

* Senatorul PNL Covasna Marius Obreja susținea ideea menținerii actualei împărțiri regionale. Parlamentarul covăsnean a declarat că, în opinia sa, ar trebui păstrate cele opt regiuni de dezvoltare, iar euroregiunea Centru, formată din județele Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu și Alba ar trebui să aibă capitala la Brașov.

*** În 19 februarie Guvernul a convenit asupra măsurilor necesare pentru demararea procesului de regionalizare-descentralizare în România.

În acest sens, Cabinetul Ponta a aprobat un memorandum cu tema "Adoptarea măsurilor necesare pentru demararea procesului de regionalizare-descentralizare în România".

A doua zi ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, a anunțat debutul procesului de regionalizare/descentralizare, unul dintre cele mai mari proiecte ale României după 1989. De asemenea, el a precizat că niciun județ nu se desființează în urma regionalizării, cetățenii nu vor trebui să-și schimbe actele de identitate, actele de proprietate sau cele ale mașinii, iar prefecții vor avea aceleași competențe după regionalizare. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) constituie, pentru demararea procesului de elaborare a cadrului normativ necesar organizării și funcționării regiunilor, Consiliul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG), organism cu rol strategic, cu scopul de a propune profilul viitoarelor regiuni administrativ-teritoriale. CONREG va asigura expertiza de specialitate în domenii precum sociologie, istorie, demografie, economie și finanțe publice, practicieni și specialiști din mediul universitar și academic, administrație publică și societate civilă.

2013-12-18 12:11:56
Vezi Continuarea 

DNA: Subprefect de Constanța, trimis în judecată pentru dare de mită

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a lui Iucsel Selamet, subprefect al județului Constanța, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită unui agent de poliție judiciară pentru a întârzia începerea urmăririi penale împotriva sa.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA /RAZVAN CHIRITA

 

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marți AGERPRES, în același dosar a fost deferit justiției Gelil Eserghep pentru favorizarea infractorului.

În rechizitoriu, procurorii au reținut că, în 24 octombrie, inculpatul Selamet a promis bani și alte foloase unui agent de poliție judiciară în cadrul IPJ Constanța — Serviciul de Investigații Criminale (denunțător în cauză) pentru ca acesta să întârzie începerea urmăririi penale împotriva sa într-un dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța pe care îl instrumenta, să îi elibereze copii ale unor înscrisuri din dosarul respectiv și să propună soluții favorabile față de el.

În 7 noiembrie, inculpatul Eserghep l-a ajutat cu informații pe subprefect, comunicându-i că discuțiile sale telefonice sunt interceptate și că este supravegheat operativ, deși cunoștea că acesta este cercetat în mai multe dosare penale.

2013-12-17 15:44:25
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE AMIEZII BUCUREȘTI - 17 DECEMBRIE

Consiliul Suprem de Apărare a Țării se întrunește în ședință, de la ora 15,00. Pe ordinea de zi sunt subiecte precum strategia industriei de securitate și raportul premierului către CSAT privind măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancțiuni internaționale, dar și participarea României la misiunile derulate sub egida Uniunii Europene.

 

Foto: AGERPRES FLUX / ALEX MICSIK

 

* Circa 240.000 de români au ieșit din zona riscului de sărăcie, prin programele Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, a declarat ministrul Mariana Câmpeanu.

* Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat, la "Adevărul Live", că, odată cu aplicarea modificărilor la Codul penal, adoptate săptămâna trecută în Camera Deputaților, justiția va fi grav afectată.

* Senatorii s-au reunit într-o ședință solemnă dedicată Revoluției române din decembrie 1989, reprezentanții fiecărui grup parlamentar evocând evenimentele din urmă cu 24 de ani și importanța acestora.

* Deputații Liviu Codârlă, Ioan Hulea, Răzvan Condurățeanu și Iacob Pușcaș, foști membri ai Partidului Poporului — Dan Diaconescu, s-au afiliat grupului parlamentar al PSD ca membri UNPR.

* Plenul Senatului a adoptat, tacit, un proiect de modificare a Legii 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor, care prevede că valabilitatea permisului de armă scade de la cinci ani, cât era în vechea formă a legii, la trei ani.

* Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că își dorește ca USL să se certe în continuare, dar să rămână unită până la alegerile din 2016, pentru ca partidele componente să plătească împreună pentru promisiunile neonorate din campania electorală.

* Foștii directori ai Uzinei Constructoare de Mașini Reșița Adrian Chebuțiu și Adrian Preda sunt anchetați de procurorii anticorupție pentru că ar fi folosit, potrivit unor surse judiciare, în interes personal facilitățile acordate de stat pentru relansarea UCM.

* Primarul comunei Vidra (Ilfov), Florin Niculae, a fost reținut pentru 24 de ore în urma unui flagrant și este urmărit penal de procurorii anticorupție pentru luare de mită în formă continuată.

2013-12-17 13:40:50
Vezi Continuarea 

Percheziții în București, Ilfov, Dolj și Constanța într-un dosar de fraudă cu bijuterii

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București împreună cu ofițerii de poliție judiciară de la Serviciul de Investigare a Fraudelor efectuează marți 22 percheziții domiciliare, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / GRIGORE POPESCU

 

Perchezițiile domiciliare se desfășoară în București, precum și în județele Ilfov, Dolj și Constanța și vor fi puse în executare 19 mandate de aducere, totalul persoanelor ce vor fi aduse la audieri fiind de 23, potrivit unei informări transmise AGERPRES de Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Perchezițiile vizează atât locuințele suspecților, cât și sediul și punctele de lucru ale unei societăți comerciale implicate în activitatea infracțională, având ca obiect tranzacții cu metale și pietre prețioase, cu încălcarea dispozițiilor legale.

"În perioada 2012 — 2013, persoanele vizate au efectuat numeroase achiziții de metale și pietre prețioase, atât de pe piața internă, cât și de pe teritoriul Turciei sau al altor state membre UE, pe care le-au comercializat prin intermediul punctelor de lucru ale unei societăți comerciale de profil controlate de aceștia (din București, Craiova, Constanța), fără a înregistra în evidența contabilă a acestei societăți și fără a declara organelor fiscale operațiunile comerciale derulate, cauzând astfel bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de aproximativ 2.000.000 lei", se arată în informarea Parchetului.

2013-12-17 10:08:11
Vezi Continuarea