Marele actor Dorel Vişan s-a născut la 25 iunie 1937, în satul Tăuşeni, judeţul Cluj. A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti (1965), la clasa coordonată de profesorul George Dem. Loghin, lectorul Dem Rădulescu şi asistenta Adriana Piteşteanu.
Ştiri interne
Ştiri interne
Suprafaţa cultivată în România a crescut la 8,263 milioane hectare în 2021; judeţele Dolj, Constanţa şi Galaţi, primele locuri
Suprafaţa cultivată anul trecut la nivel naţional a crescut cu aproximativ o mie de hectare, comparativ cu 2020, până la 8,263 milioane hectare (ha), sectorul majoritar privat având o pondere de 99,1% din total, respectiv 8,189 milioane ha, arată datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Românii pot cumpăra titluri de stat Tezaur la dobânzi record de până la 7,8%, începând de joi
Românii pot investi, începând de joi, 2 iunie, în titluri de stat Tezaur, cu maturităţi de 1 şi 3 ani şi dobânzi anuale record de 7,2% şi 7,8%, a anunţat, miercuri, Ministerul Finanţelor.
ANM: Zilele însorite şi călduroase alternează cu cele ploioase şi reci în prima lună a verii
Prima lună calendaristică de vară este caracterizată, în general, printr-o alternanţă a zilelor însorite şi călduroase cu cele ploioase şi reci, însă valorile termice vor urca deseori la peste 30 de grade Celsius, arată caracterizarea climatică a lunii iunie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
DOCUMENTAR: Luna iunie
Prima lună a verii, iunie, ne răsfaţă cu mirosul teilor. Numită în tradiţia populară "Cireşar" sau "Cireşel", în această lună ne bucurăm de aroma şi dulceaţa acestor fructe.
CITATUL ZILEI
"Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părinţească din Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptiorul pe care mă ascundeam, când ne jucam noi, băieţii, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!"
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 iunie
Ortodoxe
Sf. Iustin Martirul şi Filosoful şi cei împreună cu el
Greco-catolice
Sf. m. Iustin Filosoful şi cei împreună cu el
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 iunie
Este a 152-a zi a anului 2022.
Au mai rămas 213 zile până la sfârşitul anului.
Angajaţii din agricultură şi industria alimentară vor avea un salariu minim de 3.000 lei, de la 1 iunie
Angajaţii din agricultură şi industria alimentară vor avea un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată de minimum 3.000 lei lunar, de la 1 iunie, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, informează Inspecţia Muncii.
Simion: Sancţionăm felul în care e respectat referendumul din 2019; aşteptăm poziţia lui Klaus Iohannis
Preşedintele AUR, George Simion, a criticat, marţi, emiterea de către Guvern a Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea Codului penal, în contextul referendumului organizat în 2019 de preşedintele Klaus Iohannis la care s-a votat interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul justiţiei, menţionând că aşteaptă poziţia şefului statului în această privinţă.
Angajaţii români spun că acţiunile de voluntariat sunt necesare, 41% dintre ei fac voluntariat sau donează (sondaj)
Angajaţii români au declarat că acţiunile caritabile şi de voluntariat sunt necesare însă cei mai mulţi spun că se implică rar în activităţi caritabile, iar atunci când o fac, aleg să doneze bani sau haine (43%), potrivit unui sondaj realizat de o platformă de recrutare.
Rata şomajului în rândul tinerilor s-a menţinut la un nivel ridicat şi în aprilie - 22,7%
Rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,5% în luna aprilie a acestui an, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna precedentă, însă reţine atenţia nivelul ridicat, de 22,7%, al ratei şomajului în rândul tinerilor (15-24 ani), informează Institutul Naţional de Statistică (INS).
Agrometeo: Secetă pedologică pe suprafeţe agricole extinse în majoritatea regiunilor, în perioada 31 mai - 6 iunie
Conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă în Moldova, Dobrogea şi Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, Banat şi Crişana, iar local în centrul şi estul Transilvaniei.
Beatrice Mahler: Fumatul pasiv - responsabil pentru moartea a 1,2 milioane de persoane la nivel mondial anual
Fumatul pasiv este responsabil pentru moartea prematură a 1,2 milioane de oameni la nivel global în fiecare an, pe lângă bolile cardiovasculare şi respiratorii, afirmă managerul Institutului "Marius Nasta", Beatrice Mahler, care precizează că 25,5% dintre români sunt fumători.
Arhivele Naţionale: Sunt discuţii avansate privind elaborarea unei HG pentru declasificarea documentelor de maxim interes
Arhivele Naţionale anunţă că au loc ''discuţii avansate'' privind elaborarea unui proiect de hotărâre de Guvern care să permită declasificarea documentelor din Fondul Arhivistic Naţional care sunt "de maxim interes academic sau istoric" şi precizează că "nu se intenţionează distrugerea niciunui document" din acest fond.
VIDEO Orban către Câciu: Învăţaţi să spuneţi nu; vă aflaţi în situaţia în care nu veţi putea finanţa cheltuielile
Deputatul Ludovic Orban i-a transmis, luni, ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, că este ''evident'' pentru orice om ''care ştie aritmetică'' că nu se poate executa bugetul de stat adoptat în Parlament la începutul anului şi nu există resurse pentru a suplimenta cheltuielile.
DNA: 33 de persoane acuzate de corupţie, condamnate definitiv în luna aprilie
DNA informează că în luna aprilie, în dosarele instrumentate de procurorii anticorupţie, au fost condamnaţi 33 de inculpaţi prin 17 hotărâri judecătoreşti definitive, pentru infracţiuni de luare şi dare de mită, trafic de influenţă, fraudarea fondurilor europene.
ANM: Vreme deosebit de caldă, dar şi perioade de instabilitate atmosferică accentuată, în următoarele două săptămâni
Regimul climatologic va fi, în general, specific pentru această perioadă din calendar, cu valori termice ridicate în aproape toate regiunile, însă nu vor lipsi fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată, cu averse şi descărcări electrice, în special din data de 6 iunie, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru perioada 30 mai - 12 iunie, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
CITATUL ZILEI
"Farmacia eternă a florilor şi a metalelor numită natură şi făcută dinadins pentru veşnicul bolnav numit om."
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 mai
Ortodoxe
Sf. Cuv. Isaachie Mărturisitorul şi Varlaam
Greco-catolice
Sf. cuv. Isachie