Home »

Constanţa: O stradă şi două case, ameninţate de surparea taluzului Canalului Dunăre-Marea Neagră, în localitatea Cumpăna

Constanţa: O stradă şi două case, ameninţate de surparea taluzului Canalului Dunăre-Marea Neagră, în localitatea Cumpăna

Constanţa: O stradă şi două case, ameninţate de surparea taluzului Canalului Dunăre-Marea Neagră, în localitatea Cumpăna
 

O tasare de teren apărută pe taluzul Canalului Dunăre-Marea Neagră în localitatea Cumpăna, într-o zonă de captare şi debuşare a apelor freatice, pune în pericol două gospodării, după ce a provocat surparea unui segment de stradă, ameninţând mai multe locuinţe, potrivit primarului Mariana Gâju.

Primăria Cumpăna a anunţat, joi, interzicerea circulaţiei pietonale şi rutiere pe strada Dunării, pe tronsonul dintre între strada Prelungirea Canalului şi strada Ştefan cel Mare, ca urmare a accentuării alunecărilor de teren survenite pe taluzul de pe malul stâng al Canalului Dunăre-Marea Neagră, două gospodării, aflate în zonă, fiind în pericol.

"Ca urmare a alunecărilor de teren survenite pe malul stâng al Canalului Dunăre Marea Neagră, suntem nevoiţi să interzicem circulaţia rutiera de orice fel pe strada Dunării, tronsonul cuprins între strada Prelungirea Canalului şi strada Ştefan cel Mare", a precizat primarul localităţii, Mariana Gâju.

La rândul său, directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile S. A, Daniel Georgescu, a declarat, pentru AGERPRES, că pe data de 1 mai, o alunecare minoră de teren existentă pe malul stâng al Canalului Dunăre-Marea Neagră, între km 56+935 şi km 56+164, de pe raza localităţii Cumpăna, s-a extins până la limita terenului administrat de Compania Canalelor Navigabile SA şi s-a apropiat de case, la o distanţă de circa şapte metri.

"Alunecarea de teren este situată în amplasamentul contractului de execuţie 'Finalizare lucrări de protecţie şi consolidări maluri sector Cumpăna-Agigea', între km 53 şi km 61 mal stâng Canal Dunăre- Marea Neagră, fiind executată de SC ABC VAL SRL. În zona respectivă au fost amplasate în permanenţă, de la darea în folosinţă a obiectivului, două conduce de drenaj, prin care era captată şi debuşată, către canal, apa freatică. Problema a apărut recent, când a crescut în mod inexplicabil debitul apei captat prin cele două conducte şi, pentru a face faţă fenomenului, am realizat alte două canale de colectare, pe care le-am săpat în taluz, cu un utilaj greu", a precizat Daniel Georgescu.

Directorul general al CNACN a mai menţionat că a solicitat o expertiză din partea specialiştilor care au proiectat canalul şi un studiu geologic pentru a identifica sursa de apă ce provoacă alunecarea de teren.

AGERPRES/(A - autor: Dan Mihăescu, editor: Oana Popescu, editor online: Ada Vîlceanu)

 

Sursa foto: Constanta NEWS / facebook.com

2019-05-03 11:56:17
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!