Fundația Institutul Național Democrat a decernat joi seară, cu ocazia a opt ani de implementare în România a programului NDI ''Participarea politică a romilor'', cinci premii, dintre care unul special, unor reprezentanți ai mediului politic și ai mediului administrativ, pentru implicare și deschidere către comunitatea de romi. ...
Primării (Administraţie)
Primării (Administraţie)
Radu Mazăre: Țară, Țară vrem turiști!
Stațiunea Mamaia este promovată la Târgul de Turism al României în stilul carnavalurilor braziliene, primarul Constanței, Radu Mazăre, fiind 'regele carnavalului' în show-ul de prezentare al stațiunii. ...
Mazăre: Dacă trece noul Guvern, sigur vom fi în varianta discutată privind acțiunile Portului Constanța
Liderul PSD Constanța, primarul Radu Mazăre, a declarat miercuri că a reluat discuțiile cu premierul Victor Ponta și cu noul ministru al Transporturilor, Dan Șova, cu privire la acțiunile Portului Constanța, menționând totodată că dacă noul Guvern va fi instalat, în mod sigur reîmpărțirea respectivelor acțiuni se va face conform variantei convenite încă de anul trecut. ...
Ciocănești, județul Suceava - Satul Cultural al României 2014
Satul Ciocănești din județul Suceava a primit, joi, titlul de Satul Cultural al României, a anunțat, la Ambasada Franței, ministrul delegat pentru întreprinderi mici și mijlocii, mediu de afaceri și turism, Maria Grapini.
Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO
Grapini a caracterizat proiectul drept unul "extraordinar pentru România" și a felicitat Asociația Cele mai Frumoase Sate din România (AFSR), ca și toate localitățile membre. "Oamenii schimbă lumea, oamenii schimbă viața", a spus ministrul, care a adăugat că satele trebuie încurajate pentru dezvoltare și condiții bune de viață, dar și pentru păstrarea tradițiilor, portului, sărbătorilor, mâncării tradiționale.
Maria Grapini și-a exprimat mândria că, la Târgul de Turism din Israel, standul României a fost foarte vizitat, țara noastră fiind aleasă pentru a organiza conferința de presă a evenimentului, "semn că are multe de spus pe harta lumii în acest domeniu".
Ambasadorul Franței, Philipe Gustin, a evidențiat importanța acestei noi inițiative a AFSR.
El a anunțat că Institutul Francez, partener al evenimentului, va oferi localității câștigătoare liberul acces la "Culturetheque", un portal de acces către amplu fond de resurse digitale on line.
"Nu suntem în competiție cu nimeni și vom încerca să implicăm cât mai multe comune în realizarea acestui program", a spus primarul din Ciocănești, Radu Ciocan.
El a declarat pentru AGERPRES că printre acțiunile și evenimentele pe care Ciocăneștiul le propune se numără Festivalul Ouălor Încondeiate, Plutăritul, Civilizația Muntelui, Bistrița Aurie, ca și promovarea lăzilor de zestre.
La eveniment au fost prezenți președintele Autorității Naționale pentru Turism, Răzvan Filipescu, și președintele AFSR, Nicolae Marghiol.
Radu Mazăre despre noul său dosar penal: Sunt trei spețe, unele bazaconii și o bălmăjeală
Primarul Constanței, Radu Mazăre, a fost înștiințat miercuri de către procurorii DNA - Serviciul teritorial Constanța că este cercetat penal într-un nou dosar penal privind retrocedarea de terenuri, fiind învinuit de abuz în serviciu.
Foto: (c) RAZVAN CHIRITA / AGERPRES ARHIVA
La ieșirea din sediul DNA, Mazăre a spus că este vorba de "bazaconii" și de "o bălmăjeală", menționând că procurorii s-au autosesizat în acest caz pentru că "acum au primit ordinul", în condițiile în care nu există nicio plângere.
"Sunt cele două spețe pe care vi le-am spus la început, unele sunt bazaconii și o a treia, cu doi care s-au judecat, trebuia predat un teren, nu s-a predat, au fost niște cheltuieli de judecată, o bălmăjeală de asta. Zice procurorul că trebuia să-i fi predat terenul unuia și fiindcă nu i l-am predat, instanța a obligat primăria la cheltuieli de judecată și niște despăgubiri de câteva zeci de mii de lei. Și eu sunt vinovat pentru asta.(...) Am luat la cunoștiință de învinuiri și mi-a spus că dacă doresc să vin să dau o declarație, iar dacă nu, să înaintez un memoriu în care să le explic. (...) A început urmărirea penală pentru clasicele învinuiri de abuz în serviciu. (...) Nu există nicio plângere, oamenii sunt mulțumiți, s-a întâmplat acum un an, doi ani, dar acum a primit procurorul ordinul. (...) DNA s-a autosesizat ca și în dosarul mare de ieri, când am fost la București. Nici acolo nu e nicio plângere, nimeni nu se consideră păgubit, nimeni nu spune că i-am cerut ciubuc, dar ăsta e sistemul", a spus primarul Constanței.
Înainte de a discuta cu procurorii DNA, Radu Mazăre le-a menționat ziariștilor că este cercetat penal cu privire la retrocedarea a două terenuri, unul de 300 de metri pătrați și altul de 100 de metri pătrați.
"Este ca în zicala 'Foaie verde de dai n-ai, ia nu da să vezi cum ai'. E vorba despre un doctor care a fost moștenitorul bunicii sale și a avut 300 de metri pătrați și i-am dat retrocedare cu hotărâre de instanță un teren în compensare. Și în hotărârea de instanță spunea să trimitem la Fondul Proprietatea că noi în data respectivă nu aveam terenuri. Eu am dat dispoziția după trei luni de zile când aveam terenurile, legea spune că dacă ai teren, să-i dai teren. Al doilea este un nene care a avut o notificare de 100 de metri pătrați, tot moștenitor al unei bunici. Pe o sută de metri i-am dat 60 de metri, pe restul l-am trimis la Fondul Proprietatea, l-am trimis valoric, mi l-a dat Prefectura înapoi pentru că mi-a zis să scriu suprafața. Am scris suprafața, procurorul n-a văzut-o și a zis că l-am prejudiciat. Și a început urmărirea penală", a a afirmat primarul Constanței.
Radu Mazăre mai este cercetat penal într-un dosar DNA pentru retrocedări ilegale de terenuri, magistrații Curții de Apel București stabilind la ședința de marți, 4 februarie, un nou termen pentru 1 aprilie.
Constanța: Salvatorii i-au găsit pe cei doi rătăciți pe un câmp
Primarul comunei Corbu, Marian Gălbinașu, a anunțat că cele două persoane care au solicitat miercuri dimineață ajutor prin Serviciul 112, după ce s-au rătăcit pe câmp, au fost preluate de către echipele de salvatori trimise în zonă de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Constanța.
Foto: (c) DORIN IVAN / AGERPRES ARHIVA
Potrivit lui Gălbinașu, cei doi au fost găsiți lângă stâlpul de înaltă tensiune de pe câmp, indicat chiar de ei, la o distanță de aproximativ 7 km de șosea.
'Salvatorii au ajuns pe jos la cei doi sinistrați și, din informarea telefonică făcută de la fața locului, am înțeles că sunt foarte înghețați, dar în afara pericolului. Urmează să fie aduși în sat, dar până la ei, pe jos, pe câmp, echipele de jandarmi au făcut peste două ore', a spus primarul din Corbu.
Edilul a mai declarat că cei doi rătăciți nu au dat, deocamdată, explicații de ce au pornit pe câmp, prin ceață și zăpadă. Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Cristian Darie, a declarat, marți, că a fost trimis un autovehicul de intervenție cu șenile pentru a-i recupera de pe câmp, unde au fost localizați, pe cei doi bărbați care s-au rătăcit între localitățile Corbu și Săcele.
Cele două persoane se deplasau pe jos, în timpul noții se pare, pe un câmp cu zăpadă, din localitatea Piatra către orașul Năvodari, însă s-au rătăcit din cauza ceții dense și au solicitat ajutorul autorităților.
DNA: Radu Mazăre, urmărit penal pentru trei fapte de abuz în serviciu
Direcția Națională Anticorupție anunță că procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de Radu Mazăre, primar al municipiului Constanța, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES ARHIVA
În același dosar mai sunt urmăriți penal Ion Marica, Ramona-Daniela Dospinescu și Constantin Racu, avocat în cadrul Baroului Constanța, la momentul săvârșirii faptelor funcționari în cadrul primăriei și membri în Comisia de Aplicare a Legii nr.10/2001.
"În perioada 17 martie 2009 — 20 ianuarie 2014, suspectul Radu Mazăre nu și-a îndeplinit obligația care decurgea din funcția de primar al mun. Constanța privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, pe care acesta le cumpărase de la Consiliul Local Constanța. Această omisiune a avut ca urmare plata, către persoana respectivă, a sumei de 162.687,82 lei, de la bugetul local al mun. Constanța cu titlul de despăgubiri, cheltuieli de judecată, onorariu avocat și cheltuieli de executare, precum și un avantaj patrimonial unei alte persoane care folosește, în prezent, cele două terenuri", se arată într-un comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES.
Procurorii susțin că, în 31 iulie 2009, Radu Mazăre, în exercitarea atribuțiilor de serviciu legate de aplicarea Legii 10/2001, care decurgeau din funcția de primar, a emis o dispoziție, prin care două persoane vătămate au fost expropriate în fapt și private în mod ilegal de un bun pe care îl dețineau, suferind astfel o vătămare a intereselor legitime, respectiv o atingere adusă dreptului lor de proprietate, precum și un prejudiciu patrimonial.
Totodată, prin acest act s-a obținut un avantaj patrimonial necuvenit bugetului municipiului Constanța, constând în contravaloarea bunului de care au fost private părțile vătămate.
Constanța: Radu Mazăre, anchetat de DNA într-un nou dosar privind retrocedări de terenuri
Primarul Radu Mazăre este audiat la această oră de procurori la sediul Direcției Naționale Anticorupție Constanța, el declarând înainte de a intra în sediul instituției că este vorba de un nou dosar penal în este anchetat în cazul retrocedării a două terenuri de 300 și respectiv 100 metri pătrați prin compensare.
Foto: (c) DANIEL STOENCIU / AGERPRES ARHIVA
Mazăre a mai precizat că nu există nicio plângere la DNA din partea respectivilor cetățenii, procurorii autosesizându-se în acest caz.
El a ieșit din sediul DNA după cel mult cinci minute și a declarat că a fost chemat pentru a fi înștiințat că a început urmărirea penală împotriva lui pentru abuz în serviciu privind retrocedarea celor două terenuri.
Totodată, Mazăre a spus că în zilele următoare le va prezenta procurorilor anticorupție un memoriu pentru a răspunde la solicitările procurorilor privind ancheta în acest caz.
Mazăre mai este vizat de un dosar DNA pentru retrocedări ilegale de terenuri, magistrații Curții de Apel București stabilind la ședința de marți, 4 februarie, un nou termen pentru 1 aprilie.
La termenul de marți al procesului, procurorul de ședință le-a cerut judecătorilor să nu mai fie efectuată o expertiză, așa cum se stabilise anterior, privind evaluarea terenurilor retrocedate de Primăria Constanța, susținând că obiectivele acestei expertize nu au fost stabilite de instanță, ci de către inculpați.
Instanța a dispus și trimiterea unei adrese către Ministerul Mediului pentru a se identifica regimul juridic al plajelor aferente municipiului Constanța și stațiunii Mamaia din 1998 până în prezent.
La finalul ședinței de judecată, Radu Mazăre a spus că atitudinea procurorului este "o bagabonțeală". "Este o bagabonțeală. Adică să vii și să soliciți în instanță să nu se mai efectueze expertizele, când instanța a aprobat acest lucru. Când tu nu ai făcut o expertiză și să vrei să mă judeci pe mine, că nu mă judecă pentru mită, nu mă judecă pentru corupție, mă judecă pentru subevaluări, și să nu permiți să aflăm adevărul. Să vii să spui că nu este nevoie, este o bagabonțeală", a declarat Mazăre.
Primarul Radu Mazăre, chemat la DNA Constanța
Primarul Constanței, Radu Mazăre, a fost chemat miercuri de procurori la DNA Constanța.
Foto: (c) RAZVAN CHIRITA / AGERPRES ARHIVA
Dosarul în care Radu Mazăre este judecat pentru retrocedări ilegale de terenuri, amânat pentru 1 aprilie
Magistrații Curții de Apel București au amânat pentru 1 aprilie dosarul în care primarul municipiului Constanța, Radu Mazăre, este judecat pentru retrocedări ilegale de terenuri.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES ARHIVA
La termenul de marți al procesului, procurorul de ședință le-a cerut judecătorilor să nu mai fie efectuată o expertiză, așa cum se stabilise anterior, privind evaluarea terenurilor retrocedate de Primăria Constanța, susținând că obiectivele acestei expertize nu au fost stabilite de instanță, ci de către inculpați.
La finalul ședinței de judecată, Radu Mazăre a spus că atitudinea procurorului este "o bagabonțeală".
"Este o bagabonțeală. Adică să vii și să soliciți în instanță să nu se mai efectueze expertizele, când instanța a aprobat acest lucru. Când tu nu ai făcut o expertiză și să vrei să mă judeci pe mine, că nu mă judecă pentru mită, nu mă judecă pentru corupție, mă judecă pentru subevaluări, și să nu permiți să aflăm adevărul. Să vii să spui că nu este nevoie, este o bagabonțeală", a declarat Mazăre.
Instanța a dispus trimiterea unei adrese către Ministerul Mediului pentru a se identifica regimul juridic al plajelor aferente municipiului Constanța și stațiunii Mamaia din 1998 până în prezent.
Pe 28 octombrie 2008, Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de alte 36 de persoane, în legătură cu restituirea și atribuirea nelegală a unor întinse suprafețe de teren intravilan din Constanța, Mamaia, plajă și faleză.
Potrivit DNA, prin faptele săvârșite de cei 37 de inculpați s-ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului și 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanța.
Radu Mazăre despre noul cod penal: Stați liniștiți, dosarul meu nu se prescrie
Primarul Radu Mazăre a declarat că se va prezenta marți la Curtea de Apel București, la noul termen de judecată al procesului în care este cercetat penal privind restituirea unor terenuri din Constanța, Mamaia, plajă și faleză, alături de alte 36 de persoane.
Foto: (c) AGERPRES ARHIVA/CRISTIAN NISTOR
"Mâine (marți — n.r.) am termen și mă și duc acolo. (...) Stați liniștiți, nu se prescrie, ne judecăm. (...) Nu am vorbit cu avocații, dar eu fiind în primă instanță, la Curtea de Apel, sunt convins că noul cod penal mă lasă să am un apel la instanța superioară. Probabil că dacă eram la Tribunal aș mai fi putut apela numai la Curtea de Apel. Nu poate să judece o singură instanță fără să existe un supervizaj al instanței celei de a doua. S-ar putea să am complet mai mare sau instanță supremă ș.a.m.d. (...) Nu bagă nimeni în pușcărie fără să fie un apel. E principiu de drept", a declarat Mazăre, luni seara, la finalul unei ședințe a Consiliului Local Municipal Constanța.
Mazăre a spus că trebuie făcute expertize la terenurile retrocedate care fac obiectul dosarului penal.
"Deocamdată, avem de făcut expertize la o sută de terenuri. (...) Nu trebuie să judece judecătorul pe baza unor expertize? Eu când am retrocedat am avut expertiză făcută de evaluator. Nu-i normal ca să existe și o expertiză făcută de expert? (...) Eu am prezentat expertiza făcută la primărie de evaluator, dar a contestat-o angajatul DNA-ului și judecătorul are nevoie de un expert neutru care să spună cine are dreptate, evaluatorul primăriei sau angajatul DNA. Nu-i normal să facă aceste expertize? Poți să bagi un om în pușcărie, când tu faci expertiză și într-un divorț? Cum să mă acuzi pe mine și să mă bagi în pușcărie fără expertiză?", a afirmat primarul Constanței.
Potrivit DNA, prin faptele săvârșite de inculpați s-ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului și 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanța.
ȘTIRILE AMIEZII BUCUREȘTI - 16 IANUARIE
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii și-a însușit raportul Inspecției Judiciare care concluzionează că prin afirmațiile emise în spațiul public de premierul Victor Ponta a fost afectată nu numai imaginea unei instanțe judecătorești sau a Parchetelor vizate, ci și imaginea sistemului judiciar în ansamblul său, fiind depășite totodată limitele admisibile ale discursului public politic.
Foto: AGERPRES ARHIVA / SORIN LUPSA
* Premierul Victor Ponta nu a dorit să comenteze joi concluziile raportului Inspecției judiciare, potrivit cărora declarațiile sale în cazul lui Adrian Năstase au afectat independența sistemului judiciar, și a adăugat că se simte liniștit că justiția este atât de independentă încât nu poate fi influențată de nimeni.
* Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis sesizarea Inspecției Judiciare pentru efectuarea de verificări privind apărarea independenței DNA față de declarațiile șefului CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, și față de poziția Consiliului Județean Constanța exprimată printr-un comunicat.
* Suma alocată de Guvern pentru exproprierile la tronsonul de autostradă Comarnic-Brașov se ridică la aproape 100 de milioane de lei, a declarat premierul Victor Ponta.
* Membrii Consiliului Național al Audiovizualului au aprobat suplimentarea structurii instituției cu trei posturi — de la 141 la 144. Direcția de monitorizare a CNA va beneficia de două posturi și Departamentul de inspecție teritorială — de un post.
ȘTIRILE AMIEZII BUCUREȘTI - 17 DECEMBRIE
Consiliul Suprem de Apărare a Țării se întrunește în ședință, de la ora 15,00. Pe ordinea de zi sunt subiecte precum strategia industriei de securitate și raportul premierului către CSAT privind măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancțiuni internaționale, dar și participarea României la misiunile derulate sub egida Uniunii Europene.
Foto: AGERPRES FLUX / ALEX MICSIK
* Circa 240.000 de români au ieșit din zona riscului de sărăcie, prin programele Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, a declarat ministrul Mariana Câmpeanu.
* Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat, la "Adevărul Live", că, odată cu aplicarea modificărilor la Codul penal, adoptate săptămâna trecută în Camera Deputaților, justiția va fi grav afectată.
* Senatorii s-au reunit într-o ședință solemnă dedicată Revoluției române din decembrie 1989, reprezentanții fiecărui grup parlamentar evocând evenimentele din urmă cu 24 de ani și importanța acestora.
* Deputații Liviu Codârlă, Ioan Hulea, Răzvan Condurățeanu și Iacob Pușcaș, foști membri ai Partidului Poporului — Dan Diaconescu, s-au afiliat grupului parlamentar al PSD ca membri UNPR.
* Plenul Senatului a adoptat, tacit, un proiect de modificare a Legii 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor, care prevede că valabilitatea permisului de armă scade de la cinci ani, cât era în vechea formă a legii, la trei ani.
* Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că își dorește ca USL să se certe în continuare, dar să rămână unită până la alegerile din 2016, pentru ca partidele componente să plătească împreună pentru promisiunile neonorate din campania electorală.
* Foștii directori ai Uzinei Constructoare de Mașini Reșița Adrian Chebuțiu și Adrian Preda sunt anchetați de procurorii anticorupție pentru că ar fi folosit, potrivit unor surse judiciare, în interes personal facilitățile acordate de stat pentru relansarea UCM.
* Primarul comunei Vidra (Ilfov), Florin Niculae, a fost reținut pentru 24 de ore în urma unui flagrant și este urmărit penal de procurorii anticorupție pentru luare de mită în formă continuată.