Preşedintele Camerei superioare a Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că senatorii, atunci când se vor pronunţa asupra cererii DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul său, trebuie să evalueze dacă ancheta penală "nu urmăreşte scopuri de natură politică" ce vizează "împiedicarea exercitării, în condiţii normale, a mandatului de senator".
"Nu pot să vă dau sfaturi cu privire la felul în care să votaţi, dar atunci când veţi vota, vă rog să aveţi inima uşoară, pentru că eu, Călin Popescu-Tăriceanu, nu am făcut niciodată vreo faptă de care sa îmi fie ruşine!", a afirmat Tăriceanu în plenul Senatului, la dezbaterea cererii DNA.
El a explicat că prin procedura declanşării urmăririi penale de către alte autorităţi publice decât organele de urmărire penală, prevăzută de art. 109 din Constituţie, "se stabileşte o garanţie constituţională de ordin procedural, menită sa ocrotească interesul public şi anume realizarea actului de guvernare prin exerciţiul mandatului".
"Această garanţie impune ca autoritatea decizională, în cazul nostru Senatul, să întreprindă o dublă evaluare: dacă acuzaţia adusă în referatul DNA este clară, precisă, corectă şi serioasă şi dacă se bazează pe elemente de fapt şi de drept incontestabile şi suficient de conturate pentru a permite apărarea, cu respectarea art. 6 şi 7 din Convenţia europeană a drepturilor omului, şi dacă ancheta penală nu urmăreşte scopuri de natură politică, ce vizează împiedicarea exercitării, în condiţii normale, a mandatului de senator", a spus preşedintele Senatului.
Tăriceanu susţine că "poziţiile antagonice" pe care le-a avut cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie "sunt de notorietate şi s-au materializat prin acţiuni concrete ce ţin de natura exercitării mandatului de membru al Senatului".
"Ţinând cont de activitatea mea politică, de precedentul altor acuzaţii demonstrate până la acest moment de instanţele de judecată ca nefondate şi de momentul operativ al dosarului, veţi constata că există elemente concrete care să indice existenţa unui caz de răzbunare politică. (...) În faza preliminară a cercetării penale, Parchetul nu mi-a solicitat nici o relaţie, nu m-a audiat şi nu a consemnat punctul meu de vedere, fie şi în faza actelor premergătoare. Însă de îndată ce a transmis sesizarea la Senat, Parchetul, prin mecanisme de scurgere în presă a datelor din dosar, a derulat o acţiune mediatică de afectare a imaginii mele publice", a spus Tăriceanu.
Potrivit acestuia "Parchetul a simţit nevoia" să-i deschidă un nou dosar (n.r. - după achitarea din dosarul referitor la mărturia mincinoasă), prin care "a fost afectat statutul de independenţă ca senator faţă de celelalte puteri ale statului".
"Pentru mine, este evident că deschiderea unei noi proceduri de urmărire penală afectează şi credibilitatea forului legislativ în ansamblul său", a adăugat Tăriceanu.
Tăriceanu consideră că, prin studierea dosarului, membrii Comisiei juridice au luat act de faptul că "acuzaţia este incompletă", pentru că "se bazează pe pagini anonimizate, clasificate, netraduse, neopisate" reunite în 73 de volume pentru "a face imposibilă exercitarea dreptului la apărare".
"Nu este identificată fapta de luare de mită într-una dintre formele pretinderii, promisiunii sau înţelegerii, fiecare dintre acestea fiind menţionate de către procuror în referat. Nu este identificată persoana de la care aş fi primit mita. Se vorbeşte de 'consultanţa politică de care a beneficiat Călin Popescu-Tăriceanu', când în fapt aceasta a fost prestată către Partidul Naţional Liberal - PNL, sens în care există un contract între PNL şi Multimedia Political Communication SRL - societatea lui Dan Andronic, precum şi declaraţii de martori. Niciunul dintre martorii audiaţi în dosar nu spune despre mine că aş fi pretins vreun folos. Nu este identificată atribuţia concretă pentru care aş fi primit/pretins mită. Acuzaţia conţine date false: se afirmă că unele persoane au fost trimise în judecată alături de mine în faţa ÎCCJ, într-un dosar având ca obiect obţinerea în mod ilegal a unei suprafeţe de teren, ceea ce este complet fals", a explicat Tăriceanu.
Tăriceanu a mai susţinut că "cel mai pervers efect al acestui gen de dosare este subminarea democraţiei în România".
"Acest gen de dosare îi îndeamnă pe alegători să nu mai aibă încredere în cei pe care i-au ales, să nu mai aibă încredere în Parlament pentru că sunt toţi, nu-i aşa, o gaşcă de corupţi! Guvernul este o turmă de neputincioşi, iar primarii se ocupă doar de interesele lor! Şi atunci, urmarea firească este: de ce să mai avem nevoie de un Parlament costisitor când putem fi conduşi de 100 de procurori vânjoşi care fac ordine în ţară? De ce să avem un guvern, când putem avea la butoane 200 de noi securişti şi un preşedinte pe care îl pot manipula? Şi aşa începe sfârşitul unei democraţii! Părinţii şi bunicii noştri au văzut asta în anii '50! Acum e rândul nostru să dăm piept cu ei!", a menţionat Tăriceanu.
AGERPRES/(AS - autor: Livia Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Home »
Tăriceanu: Când votaţi, să aveţi inima uşoară; Nu am făcut vreo faptă de care să îmi fie ruşine
Tăriceanu: Când votaţi, să aveţi inima uşoară; Nu am făcut vreo faptă de care să îmi fie ruşine
2019-06-03 18:24:57
AGERPRES
Comenteaza la aceasta stire!