Prima lună calendaristică de vară este caracterizată, în general, printr-o alternanţă a zilelor însorite şi călduroase cu cele ploioase şi reci, însă valorile termice vor urca deseori la peste 30 de grade Celsius, arată caracterizarea climatică a lunii iunie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Mediu
Mediu
Agrometeo: Secetă pedologică pe suprafeţe agricole extinse în majoritatea regiunilor, în perioada 31 mai - 6 iunie
Conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă în Moldova, Dobrogea şi Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, Banat şi Crişana, iar local în centrul şi estul Transilvaniei.
ANM: Vreme deosebit de caldă, dar şi perioade de instabilitate atmosferică accentuată, în următoarele două săptămâni
Regimul climatologic va fi, în general, specific pentru această perioadă din calendar, cu valori termice ridicate în aproape toate regiunile, însă nu vor lipsi fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată, cu averse şi descărcări electrice, în special din data de 6 iunie, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru perioada 30 mai - 12 iunie, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Cod portocaliu de averse şi vijelii în 12 judeţe şi în Capitală, până luni, la ora 3:00
Administraţia Naţională de Meteorologie a extins duminică avertizarea Cod portocaliu de averse şi vijelii în 12 judeţe şi în Capitală, în timp ce restul ţării, cu excepţia a patru judeţe din vest, se vor afla sub Cod galben de ploi.
ANM: Vreme oscilantă şi precipitaţii săptămâna viitoare, în intervalul 16 - 29 mai
Meteorologii estimează o vreme oscilantă în următoarele două săptămâni (16 - 29 mai), cu un prim interval în care vremea se va răci, în timp ce ploile îşi vor face simţită prezenţa cel mai mult în cursul săptămânii viitoare, arată prognoza de specialitate, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Secetă pedologică de la moderată la extremă în mai multe regiuni agricole din ţară (agrometeo)
Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute în Moldova şi Crişana, cea mai mare parte a Munteniei şi a Dobrogei, local în centrul, sudul şi estul Transilvaniei, sudul, centrul şi estul Olteniei, precum şi în nordul şi nord-vestul Banatului.
Mai multe organizaţii de mediu susţin că Legea offshore reprezintă un pericol pentru mediu
Organizaţiile Greenpeace România, Bankwatch România, 2Celsius, WWF România şi Comunitatea Declic au trimis o scrisoare parlamentarilor implicaţi în procesul de aprobare a Legii offshore şi trag un semnal de alarmă cu privire la pericolele majore de mediu, potrivit unui comunicat remis, joi, AGERPRES.
Peste 14 tone de deşeuri - îmbrăcăminte, mobilier, echipamente electronice second-hand - depistate în port, returnate în SUA
Peste 14 tone de deşeuri, constând în îmbrăcăminte, mobilier, echipamente electrice şi electronice la mâna a doua, au fost depistate de autorităţi într-un container sosit din SUA în Portul Constanţa, urmând ca acestea să fie returnate ţării de provenienţă.
Atenţionare meteo de instabilitate atmosferică luni, în Transilvania, Maramureş şi la munte
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă pe parcursul zilei de luni, între orele 13:00 - 21:00, în 22 de judeţe din Transilvania, Maramureş şi la munte.
ANM: Temperaturi oscilante în următoarele două săptămâni; regim pluviometric deficitar în aproape toată ţara
Vremea va fi relativ caldă în următoarele două săptămâni, cu temperaturi oscilante, şi, deşi se vor înregistra local averse, regimul pluviometric va fi deficitar în aproape toată ţara, conform prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie pentru perioada 9-22 mai.
Primul studiu privind cantitatea de microplastic transportată de Dunăre a început în România
Asociaţia Mai Mult Verde, în parteneriat cu Global Water Partnership România, demarează anul acesta primul studiu privind cantitatea de microplastic transportată de Dunăre efectuat în ţara noastră, potrivit unui comunicat remis, luni, AGERPRES.
Prognoză INHGA: Debitul maxim al Dunării, sub media multianuală în luna mai şi peste în iunie şi iulie
Debitul maxim al fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) se va situa sub media multianuală în luna mai şi peste în lunile iunie şi iulie, în timp ce regimul hidrologic pe râurile interioare va fi, în general, la valori cuprinse între 30% şi 100% din mediile lunare, reiese din prognoza realizată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru intervalul mai - iulie 2022.
ANM: Luna mai, cea mai instabilă lună a primăverii
Luna mai este cea mai călduroasă, dar şi cea mai instabilă lună a primăverii, zilele însorite şi calde, uneori chiar caniculare, alternând cu zilele reci şi ploioase, iar ploile pot avea adesea caracter torenţial, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
Preşedintele AFM: O nouă sesiune a programului ''Rabla'' va debuta pe 13 mai
O nouă sesiune a programelor "Rabla" şi "Rabla Plus" va debuta pe data de 13 mai, acestea urmând să se adreseze, în premieră, şi instituţiilor publice şi unităţilor administrativ - teritoriale, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu-Adrian Neculaescu.
Peste 500.000 de kilograme de deşeuri adunate în luna aprilie, în campania ''Curăţăm România''
Peste 500.000 de kilograme de deşeuri au fost adunate în luna aprilie, în cadrul campaniei "Curăţăm România", care a fost prelungită de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) până pe 31 mai 2022.
Vreme predominant frumoasă în Capitală; posibile averse miercuri după-amiaza şi seara
Vremea va fi predominant frumoasă în Capitală şi normală din punct de vedere termic pe parcursul zilei de miercuri, cu înnorări temporare şi posibile averse după-amiaza şi seara, potrivit prognozei speciale emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru zona municipiului Bucureşti.
ANM: Vreme caldă şi precipitaţii sub formă de averse aproape în fiecare zi, în unele regiuni
Vremea va continua să se menţină caldă în decursul următoarelor două săptămâni (2 - 15 mai), în întreaga ţară, iar precipitaţiile sub formă de aversă se vor semnala aproape în fiecare zi, în anumite perioade de timp, relevă prognoza de specialitate, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Vreme predominant frumoasă în weekendul de 1 mai; pe litoral, maxima va ajunge la 17 grade (meteorolog)
Vremea va fi predominant frumoasă în weekend la nivelul întregii ţări, iar valorile termice maxime vor oscila între 17 grade, la malul mării, şi 20 - 22 de grade, în rest, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Marina Antonescu, meteorolog de serviciu în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
Risc de extincţie în masă în oceane în lipsa unei reduceri a emisiilor de gaze cu efect de seră (studiu)
În lipsa unei reduceri a emisiilor de gaze cu efect de seră, speciile care trăiesc în oceane riscă să fie decimate până în anul 2300, într-o manieră comparabilă cu o extincţie în masă care a avut loc în urmă cu aproximativ 250 de milioane de ani, a avertizat un studiu publicat joi în prestigiosul jurnal Science, informează AFP.
Agrometeo: Seceta pedologică va persista în mai multe zone agricole din ţară, în intervalul 27 aprilie - 3 mai
Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, înregistrându-se secetă pedologică moderată, puternică şi extremă în Moldova şi Crişana, cea mai mare parte a Munteniei şi Dobrogei, local în centrul, sudul şi estul Transilvaniei, nordul şi nord-vestul Banatului, iar izolat în estul Olteniei.