Cetățenii cu drept de vot sunt așteptați să își exprime opțiunea la alegerile locale parțiale care se vor desfășura duminică în localități din 13 județe.
Campania electorală pentru alegerile locale parțiale s-a încheiat sâmbătă, la ora 7,00.
Guvernul a stabilit organizarea în data de 5 noiembrie a scrutinului local parțial pentru alegerea primarului în 16 localități în care această funcție a rămas vacantă, precum și pentru alegerea consiliului local într-o comună.
Fondurile necesare în vederea organizării alegerilor locale parțiale s-au ridicat la 4,368 milioane de lei și au fost alocate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pentru acest an.
Alegerile parțiale sunt organizate în municipiul Deva — județul Hunedoara, precum și în comunele Bocsig — județul Arad, Nicșeni — județul Botoșani, Călărași — județul Cluj, Pantelimon și Bărăganu — județul Constanța, Telești — județul Gorj, Balș — județul Iași, Bîrghiș — județul Sibiu, Drăgoiești — județul Suceava, Cervenia, Poieni, Salcia — județul Teleorman, Checea — județul Timiș, Oșești — județul Vaslui, Vlădești — județul Vâlcea.
Totodată, au loc alegeri parțiale pentru Consiliul Local din comuna Mereni, județul Constanța.
Potrivit datelor Biroului Electoral de Circumscripție Deva, nouă candidați, dintre care trei sunt independenți, s-au înscris în cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Deva.
Din partea partidelor politice vor candida: Ioan Ovidiu Popa (ALDE), Petru Mărginean (PSD), Florin Nicolae Oancea (PNL), Ioan Vasile Iovan (PMP), Francisco Lucian Davidoni (USR) și Ioan Brândușe (PSR), în ordinea validării candidaturilor.
Vor candida ca independenți: Velu Adrian Călușer, Marius Vasile Blendea și Eduard Cristoi.
Postul de primar al municipiului Deva a rămas vacant după ce fostul edil-șef Mircia Muntean (PSRO) a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu și conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului, în data de 24 aprilie.
Executivul a stabilit, prin hotărâre, calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale: campania electorală a început cu 15 zile înainte de data alegerilor, pe 22 octombrie, și s-a încheiat pe 4 noiembrie, ora 7,00.
Guvernul a decis și măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale, fiind stabilite atribuțiile și sarcinile care revin Autorității Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Institutului Național de Statistică, Serviciului de Telecomunicații Speciale, instituțiilor prefectului, primarilor, președinților consiliilor județene și președinților tribunalelor.
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a convocat în 18 octombrie ședința Comisiei Tehnice Centrale pentru organizarea alegerilor locale parțiale din 5 noiembrie, ocazie cu care a cerut tuturor structurilor de asigurare a ordinii publice atenție sporită, astfel încât acest proces electoral să se desfășoare în condiții de maximă siguranță.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat vineri, 3 noiembrie, că în pregătirea alegerilor locale parțiale a fost asigurată achiziționarea a 93.370 de timbre autocolante, a 480 de ștampile cu mențiunea "votat" și a 96 de plicuri din plastic transparent, înseriate, prevăzute cu sistem de sigilare, în care vor fi introduse ștampilele cu mențiunea după încheierea votării.
Potrivit MAI, instituțiile prefectului au asigurat imprimarea buletinelor de vot și confecționarea ștampilelor birourilor electorale județene, ale birourilor electorale de circumscripție și ale secțiilor de votare și au în responsabilitate asigurarea transportului și distribuirea materialelor, documentelor și a tipizatelor necesare pentru desfășurarea procesului electoral.
MAI este responsabil cu menținerea și asigurarea ordinii și liniștii publice în localitățile în care se organizează alegeri locale parțiale, pe întreaga perioadă electorală și, în mod deosebit, în ziua votării, precum și în zilele care premerg și succed acestei zile.
AGERPRES / (AS — autor: Antonia Niță, editor: Marius Frățilă, editor online: Adrian Dădârlat)
Comenteaza la aceasta stire!