Home »

Economie

Economie

Adunarea Generală a Asociației Europene de Instruire pentru Navigația pe Ape Interioare EDINNA (Education in Inland Navigation) l-a ales miercuri în funcția de vicepreședinte pe reprezentantul României, conf. dr. Ovidiu Sorin Cupșa, directorul general al Centrului Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale - CERONAV.

Foto: (c) AGERPRES FLUX/ FLORIN MATEI

Potrivit purtătorului de cuvânt al CERONAV, Ana Legănel, în cadrul Adunării Gnerale EDINNA de la Bruxelles a fost ales și președintele organizației, olandezul Arjen Mintjes, iar cea de-a doua funcție de vicepreședinte i-a revenit lui Manfred Wieck, reprezentantul Republicii Federale Germania.

Ovidiu Cupșa a declarat pentru AGERPRES că obținerea vicepreședinției EDINNA confirmă recunoașterea la nivel european a activității și performaneșelor CERONAV, unul dintre cei mai importanți furnizori în domeniul pregătirii și certificării personalului naval la nivel continental.

'Consider că România, alături de Olanda și Germania, sunt cei trei mari jucători de pe Coridorul Rin-Main-Dunăre și am reușit alături de colegii mei Doina Munteanu, Ghiuler Manole și Vasile Pipirigeanu să demonstrăm încă o dată asta la Bruxelles. Am convingerea că în acest mandat voi putea promova activ interesele personalului navigant românesc, în elaborarea standardelor de pregătire, promovarea unor directive unice europene și recunoașterea certificărilor noastre. Un prim pas a fost făcut în vederea recunoașterii certificatelor eliberate de CERONAV de către Comisia Centrală pentru Navigația pe Rin, prin acceptarea, pe 22 ianuarie, la Strasbourg a auditării noastre de către această comisie. Am abordat acest subiect și aici, la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri bilaterale cu Hans van der Werff, secretar General al Comisiei Centrale pentru Navigația pe Rin (CCNR), care ne-a asigurat de sprijinul personal în vederea acestei recunoașteri', a declarat Ovidiu Cupșa.

2014-02-12 16:44:00
Vezi Continuarea 

Mănescu: Magistrala 7 de metrou Bragadiru-Voluntari ar putea costa 1,5 miliarde euro

Magistrala 7 de metrou Bragadiru-Voluntari ar putea costa 1,5 miliarde euro, iar construcția ei s-ar putea întinde pe durata a șase ani, a anunțat, luni, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, la seminarul franco-român privind parteneriatele public-private în infrastructura de transport.

Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

'Magistrala 7 de metrou Bragadiru-Voluntari face parte din lista proiectelor de infrastructură din domeniile de activitate ale Ministerului Transporturilor, propuse a fi abordate în regim de parteneriat public privat (PPP)/concesiune de lucrări publice. Această magistrală ar putea costa 1,5 miliarde euro, iar construcția ei s-ar putea întinde pe durata a șase ani', a afirmat Ramona Mănescu.

Potrivit acesteia, pe lista menționată apare și proiectul referitor la renovarea și administrarea principalelor 15 stații de cale ferată din România, cu o valoare estimată de 65 de milioane de euro, dar și dezvoltarea de terminale intermodale rutier-feroviare — Centrul Intermodal de Transport Marfă Suceava, cu o valoare estimată de 26 de milioane de euro.

'Printre cele 15 stații care vor fi renovate s-ar putea afla cele de la Arad, Bacău, Brașov, Cluj, Constanța sau Galați, iar valoarea proiectului este estimată la 65 de milioane de euro. Procesul de dezvoltare de terminale intermodale rutier-feroviare s-ar putea desfășura pe durata a 36 de luni', a mai spus ministrul Transporturilor.

Directorul general al Metrorex, Aurel Radu, a declarat, într-un interviu acordat în luna decembrie AGERPRES, că perioada de realizare a Liniei 7 Voluntari — Bragadiru se va stabili după finalizarea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate. Potrivit acestuia, studiile se vor finaliza după revizuirea legislației aplicabile parteneriatului public privat. Linia 7 de metrou va avea circa 25 de kilometri și 30 de stații, plus depou și va asigura legătura, pe direcția Sud Vest — Nord Est a zonei centrale (zona de afaceri, comerț, administrație, educație, cultură, teatru, cinema etc.) cu cartierele Alexandriei-Rahova și Obor-Colentina.

2014-02-10 17:23:00
Vezi Continuarea 

Ministrul Transporturilor: România susține deschiderea de noi rute de ferry-boat între portul Constanța și porturi turcești

România susține deschiderea de noi rute de ferry-boat între portul Constanța și porturi turcești, precum și restaurarea transportului ferry-boat între portul Constanța și porturile georgiene Poti și Batumi, a arătat ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, într-o întâlnire cu Comisarul European pentru afaceri maritime și pescuit, Maria Damanaki, desfășurată în 30 ianuarie.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA/FLORIN MATEI 


Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, remis AGERPRES, discuțiile au vizat rolul României în dezvoltarea cooperării regionale la Marea Neagră prin intensificarea cooperării marine și maritime cu țările riverane, precum și contribuția pe care țara o poate avea în promovarea unor proiecte comune cu țările riverane Mării Negre, în special cele non-UE, în scopul dezvoltării durabile a economiei albastre.

'România poate avea un rol important în promovarea politicii de dezvoltare durabilă a Uniunii Europene în zona Mării Negre, având în vedere relațiile de bună cooperare dintre România și statele riverane. Acest lucru facilitează atragerea acestor state în proiectele europene', a declarat Ramona Mănescu.

2014-02-02 11:25:40
Vezi Continuarea 

Nica (AMRCR): Sunt probleme cu aprovizionarea magazinelor în zonele unde au fost Coduri portocalii și roșii

Aprovizionarea magazinelor cu produse proaspete este deficitară în zonele în care au fost Coduri portocalii și roșii de vreme rea, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Delia Nica, director executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România /AMRCR/.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES ARHIVA

 

"Mai ales în zonele unde au fost Coduri portocalii și roșii sunt probleme foarte mari în aprovizionare. Au rămas conservele. Legumele, fructele nu au avut cum să ajungă, carnea de pasăre nu a avut cum să ajungă, la fel laptele a rămas doar UHT. Sunt probleme foarte mari pe zonele afectate de viscol. Pentru că drumurile au fost blocate, închise, camioanele au fost trase pe dreapta, nu au putut să vină să facă aprovizionare nici la depozite ca să putem să trimitem noi mai departe și nici din ce aveam stocuri nu am putut să trimitem în zonele respective pentru că transportatorii nu ne puneau la dispoziție mijloace de transport de frică să nu rămână blocați acolo. Am rămas cu un stoc care ajunge 2-3 zile, dar la tot ceea ce înseamnă marfă proaspătă, adică acolo unde facem aprovizionare în fiecare zi suntem deficitari, suntem la 60% din capacitatea de funcționare", a declarat Delia Nica.

Directorul executiv al AMRCR a spus că rezolvarea situației ține de deblocarea drumurilor și că speră ca acum, când nu ninge și nu este viscol, utilajele să se pună în funcțiune și să deblocheze drumurile de acces ca să se poată intra în normal.

Zonele în care aprovizionarea este afectată sunt Buzău, Brăila, Vrancea, Constanța, dar și București.

"Suntem afectați și în București pentru că nu pot ajunge camioanele la centrele de distribuție. Nu Bucureștiul ca oraș, ci ca zonă satelit a centrelor de logistică de unde unde se operează aprovizionarea celorlalte magazine din țară", a explicat Delia Nica.

Din cei cinci retaileri contactați de AGERPRES pe această temă, numai Carrefour a răspuns precizând că nu întâmpină probleme.

2014-01-31 17:36:20
Vezi Continuarea 

Petrom donează 30 de tone de motorină către CNADNR pentru activitățile de deszăpezire

OMV Petrom a pus la dispoziție gratuit Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România o cantitate de 30 de tone de motorină pentru activitățile de deszăpezire, potrivit companiei petroliere.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA /GABRIEL PETRESCU (C) 


'Compania Petrom a pus la dispoziție CNADNR cu titlul gratuit, la cererea Comandamentului de iarnă, o cantitate de 30 de tone de motorină. Mijloacele de deszăpezire se pot aproviziona cu această cantitate la stațiile Petrom din zonele cu probleme, diminuându-se în felul acesta și o parte din problemele logistice de aprovizionare. În plus, utilaje ale Petrom participă la operațiunile de deszăpezire pe tot parcursul țării, compania manifestând în felul acesta solidaritate în relația cu comunitățile locale în care operează', au spus reprezentanții Petrom.

Administrația Națională de Meteorologie /ANM/ a emis, miercuri, o avertizare Cod Roșu de viscol și ninsoare abundentă, valabilă începând cu ora 15,00, timp de șapte ore, în șase județe din sud-estul țării.

Astfel, între orele 15,00 și 22,00, în județele Brăila, Buzău, Ialomița, Călărași, Constanța și Tulcea se vor semnala intensificări ale vântului, cu rafale de peste 85 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă puternic viscolită și troienită și vizibilitate redusă spre zero.

Meteorologii precizează că, până la ora 12,00, în toată zona avertizată, vântul și ninsoarea au fost în intensificare progresivă.

Pentru a fi instituit Cod Roșu de ninsori și viscol trebuie îndeplinite trei condiții: stratul de zăpadă să fie de peste 50 de cm, intensitatea vântului să fie de peste 80 km/h și precipitațiile să fie mai mari de 15 litri pe oră.

Miercuri dimineață la ora 6,00 a intrat în vigoare un Cod portocaliu de ninsori și viscol valabil pentru Capitală și 14 județe din Muntenia, sudul Moldovei și din Dobrogea.

Până miercuri seară, la ora 23,00, viscolul va fi puternic în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei ș i în Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente și viteza vântului la rafală va depăși temporar 60 — 70 kilometri/oră, iar în județele Buzău, Brăila, Ialomița Călărași, Vrancea, Galați, Constanța și Tulcea vor fi rafale de peste 70 — 80 kilometri/oră.

Prin urmare, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

2014-01-29 16:14:34
Vezi Continuarea 

Rovana Plumb: Nu există niciun fel de problemă în alimentarea cu apă a populației pe sistem centralizat

Cantitatea de apă existentă în acumulări este suficientă pentru alimentarea populației și pentru producerea suplimentară a energiei electrice, a declarat, miercuri, Rovana Plumb, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, la sediul Administrației Naționale de Meteorologie.

 

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES ARHIVA

 

'Din punct de vedere al responsabilității pe care o are Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, prin aceste avertizări și prognoze care se transmit spre toate structurile, monitorizăm alimentarea cu apă a populației în sistem centralizat. În acest moment, nu există niciun fel de problemă în alimentarea cu apă a populației pe sistem centralizat și nu avem niciun fel de probleme în ceea ce privește vreo poluare accidentală (...) Avem o cantitate suplimentară de apă pentru a produce energie electrică dacă este cazul de 160 de milioane metri cubi în acumulările pe care le avem. În momentul de față, nivelul de trei miliarde metri cubi pentru România în acumulări este suficient și nu sunt probleme în ceea ce privește rezerva de apă brută și de producere suplimentară energiei', a menționat ministrul Mediului.

Totodată, Rovana Plumb a adăugat că, la nivel ministerial, există un Dispecerat care monitorizează situația non-stop, iar Administrația Națională 'Apele Române' are în vederea situația de pe cursurile superioare ale râurilor.

'La nivelul Ministerului Mediului funcționează un dispecerat non-stop care transmite informațiile către toate structurile. Acest dispecerat funcționează indiferent de condițiile meteo pe tot parcursul anului. În ceea ce privește tot aparatul și structura, Administrația Naționale 'Apele Române' monitorizează cursurile superioare de apă pentru că se formează ghețuri pentru a nu avea niciun fel de probleme înspre alimentare cu apă. Acolo unde a fost nevoie s-a intervenit cu ajutorul structurilor Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență pentru a dinamita zona pentru a sparge acele ghețuri, astfel încât să existe un curs al apei normal', a spus oficialul MMSC.

Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/ au anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, că după orele 15,00 ar putea emite avertizare COD ROȘU de ninsori abundente și viscol pentru șase județe din sud-estul României.

2014-01-29 12:14:31
Vezi Continuarea 

Distrigaz Sud Rețele: Nu sunt probleme cu presiunea gazelor naturale în București și în sudul țării

Distrigaz Sud Rețele, filiala de distribuție de gaze naturale a GDF SUEZ Energy România, asigură în prezent funcționarea la parametri normali a sistemului de distribuție al municipiului București și a celorlalte localități deservite, a comunicat marți compania, la solicitarea AGERPRES.

 

Foto: (c) AGERPRES ARHIVA /CRISTIAN NISTOR 


Aceasta după ce mai mulți consumatori din București, din zone precum Titan și Rahova, au remarcat faptul că presiunea gazelor la aragazuri este mai scăzută decât de obicei.

Distrigaz Sud Rețele este distribuitorul de gaze din jumătatea sudică a țării, cealaltă parte a teritoriului fiind alimentată de E.ON.

Un nou Cod portocaliu de ninsori și viscol va intra în vigoare miercuri dimineață, la ora 6,00, și va afecta Capitala și 14 județe din Muntenia, sudul Moldovei și din Dobrogea, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

Până miercuri seară, la ora 23,00, viscolul va fi puternic în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente și viteza vântului la rafală va depăși temporar 60 — 70 kilometri/oră, iar în județele Buzău, Brăila, Ialomița Călărași, Vrancea, Galați, Constanța și Tulcea vor fi rafale de peste 70 — 80 kilometri/oră.

Prin urmare, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

În sud-estul Dobrogei, la începutul intervalului, vor fi ploi și lapovițe și se va depune polei.

Județele care se vor afla sub incidența Codului portocaliu sunt Prahova, Dâmbovița, Argeș (jumătatea de sud), Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomița Călărași, Vrancea, Galați, Constanța și Tulcea și Capitala.

Meteorologii au emis și o avertizare Cod galben de ninsori și viscol pentru Oltenia, nord-vestul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și centrul Moldovei, unde va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăși la rafală 50 — 55 de kilometri/oră, temporar viscolind și troienind zăpada.

Codul galben va intra în vigoare tot miercuri și va fi valabil între orele 6,00 — 23,00. Județele afectate vor fi: Iași, Vaslui, Bacău, Covasna, Brașov, Argeș (jumătatea de nord), Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj și Mehedinți.

Începând de miercuri ora 23,00, până joi, la ora 10,00, numărul județelor care vor rămâne sub Cod portocaliu de viscol și ninsori se restrânge la opt, iar alte opt județe, plus Capitala, vor intra sub Cod galben de vreme rea.

2014-01-28 16:42:18
Vezi Continuarea 

CFR Călători: Capacitatea de transport pe ruta Constanța - București a fost suplimentată

CFR Călători a decis să suplimenteze capacitatea de transport pe ruta Constanța - București, în contextul în care legăturile rutiere au fost închise, se arată într-un comunicat remis luni AGERPRES.

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES ARHIVA

 

'Un tren InterRegio circulă suplimentar cu plecare din Constanța la ora 15,30, cu destinația București și opriri pentru preluarea pasagerilor din Medgidia, Cernavodă, Fetești, Ciulnița, Lehliu. De asemenea, s-a realizat și legătura sudului țării cu orașele Galați și Brăila', se arată în comunicatul citat.

2014-01-27 17:09:24
Vezi Continuarea 

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 20 - 26 IANUARIE 2014 - ECONOMIC

Accidentul aviatic din munții Apuseni, misiunea Fondului Monetar Internațional pentru prima și a doua evaluare a acordului preventiv cu România, noile măsuri fiscale promovate de MFP pentru combaterea evaziunii și îmbunătățirea colectării veniturilor bugetare precum și efectele produse de viscol și ninsori în ultimele două zile sunt printre cele mai importante știri difuzate pe fluxul AGERPRES, în săptămâna care tocmai se încheie.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO 



Prezentăm o selecție a știrilor redactate în săptămâna 20 — 26 ianuarie, dar și principalele subiecte de urmărit în săptămâna 27 ianuarie — 2 februarie 2014.


* Ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, vice prim-ministru al Guvernului României, va promova în primul semestru din 2014 o serie de măsuri fiscale pentru combaterea evaziunii fiscale și îmbunătățirea colectării veniturilor bugetare, în condițiile în care încasările bugetare în România, ca pondere în PIB, se situează semnificativ sub media europeană.

* Firmele care nu declară sau declară eronat în mod intenționat obligațiile fiscale vor fi penalizate cu 20% — 50% din suma nedeclarată, a afirmat ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.

* Noul Consiliu de Administrație al Companiei Naționale de Căi Ferate 'CFR' l-a desemnat pe Ionel Voicu, director general adjunct Proiecte Europene, în funcția de director general interimar al companiei, în locul lui George Micu, până la finalizarea procedurii de selecție a noului director, conform prevederilor ordonanței privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice

* Ministerul Finanțelor Publice a inițiat un proiect de ordonanță prin care se dorește modificarea Codului Fiscal, astfel încât veniturile rezultate din jocurile de noroc să nu mai fie impozabile, urmând ca diminuarea încasărilor la buget să fie compensată prin modificarea taxelor prevăzute de legislația specifică acestor activități.

* Plățile în numerar între persoane fizice vor fi limitate la 10.000 de lei pe zi, iar plafonul pentru plățile în numerar pe care le pot face firmele, către alte companii sau persoane fizice, va fi redus la jumătate, de la 10.000 lei la 5.000 de lei pe zi, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, într-un interviu acordat AGERPRES. În prezent nu există plafon pentru plățile în numerar între persoane fizice, iar plafonul pentru plățile în numerar pe care le pot face companiile este de 10.000 de lei pe zi.

* Accidentul aviatic de luni din Munții Apuseni ar putea să fi fost cauzat de o problemă tehnică apărută la aeronavă, însă concluziile oficiale ale anchetei vor fi prezentate în maximum 30 de zile, a declarat, marți, pentru AGERPRES, Aleodor Frâncu, președintele Romatsa. 'Romatsa realizează acum o analiză internă, revedem momentele zborului și timpii, precum și convorbirile cu pilotul. Avionul a plecat pe ruta București-Oradea, iar pilotul a reclamat condiții meteo favorabile givrajului și a cerut permisiunea să reducă altitudinea. Apoi comunicarea cu el s-a întrerupt când a ajuns la 2.000 de metri', a precizat Frâncu.

* Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) estimează că în 2013 economia românească a înregistrat o creștere de 2,5%, urmând ca în acest an avansul economiei să încetinească ușor până la 2,4%, susținut de exporturi și de relansarea cererii interne, potrivit celor mai recente prognoze economice publicate marți de BERD.
'Cu toate acestea, nivelul ridicat al creditelor neperformante, peste 20% din totalul împrumuturilor, și continuarea procesului de dezintermediere transfrontalieră ar putea trage în jos perspectivele de creștere pe termen scurt, prin limitarea ritmului de revenire a creditării' avertizează BERD.

* Plafonul pentru rambursările de TVA fără control fiscal prealabil va fi dublat, de la 10.000 lei la 20.000 de lei, iar firmele vor trebui să declare electronic detaliat vânzările și cumpărările pentru o verificare mai bună a realității datelor în cazul deconturilor de TVA, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, într-un interviu acordat AGERPRES. trimestriale ale Administrației Publice, publicate luni de Banca Națională a României.

* Relansarea modestă a economiei globale nu a reușit să producă o îmbunătățire a situației pe piața globală a muncii, iar Organizația Mondială a Muncii (OIM) estimează că numărul șomerilor va crește cu alte 13 milioane de persoane până în anul 2018, transmite CNBC.

* EximBank a încheiat acorduri financiare în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro cu Alro SA, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală și de Est, pentru finanțarea activității curente și emiterea de scrisori de garanție bancară și acreditive pentru contractele încheiate de companie, potrivit unui comunicat publicat luni pe site-ul Bursei de Valori București.

* China, a doua mare economie mondială, a înregistrat anul trecut cel mai slab ritm de creștere din ultimii 14 ani, arată datele publicate luni de Biroul Național de Statistică de la Beijing, transmite BBC.PIB-ul Chinei a înregistrat în 2013 un avans de 7,7%, similar cu cel din 2012, fiind cel mai lent ritm de creștere din 1999. Totuși, rata de creștere depășește obiectivul Guvernului, de 7,5%.

* Consiliul Concurenței a sancționat companiile Loteria Română, Intralot Integrated Lottery Systems and Services, Intracom Holdings și Lotrom cu amenzi în valoare totală de 16,85 milioane de lei, respectiv circa 3,76 milioane de euro, pe motiv că acestea au realizat o înțelegere privind implementarea programului video-loterie în România, prin stabilirea unei obligații de neconcurență în cadrul contractului de credit — furnizor.

* Ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, intenționează să introducă bonificații de 5%-10% pentru cei care plătesc în avans impozitele și taxele, după modelul bonusului acordat la plata în avans a impozitelor și taxelor locale.

* Toate firmele vor utiliza case de marcat cu jurnal electronic până la finalul primului semestru din 2014, care vor înlocui actualele case de marcat cu role de hârtie, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, într-un interviu acordat AGERPRES. Măsura, pe care oficialul MFP o are în vedere pentru combaterea evaziunii fiscale și îmbunătățirea colectării veniturilor bugetare, va fi adoptată în următoarele 2-3 luni și va fi implementată în etape.

* Timbrul de mediu introdus anul trecut pe piață a fost cea mai neinspirată propunere din lungul șir de schimbări ale taxei auto și a 'omorât' efectiv domeniul vânzărilor auto, a declarat, marți, într-o conferință de presă, Mihai Cune, business manager al Autovit.ro. 'Varianta de timbru de mediu introdusă în primăvară a fost, se pare, cea mai neinspirată propunere din lungul șir de schimbări ale taxei auto. Practic, acesta a omorât piața auto și dealerii. Mai mult, a creat confuzie în piață, nu a stimulat atât de mult achiziționarea de mașini nepoluante și a blocat tranzacțiile cu mașini second-hand pe plan intern', a afirmat Cune.

* Vânzările de autoturisme noi în România au consemnat un trend descendent, volumul acestora situându-se, în 2013, la 57.710 unități, în scădere cu 50,2% față de 2009, în timp ce comercializarea de mașini second hand din import a cunoscut un avans de 4,23%, până la 221.852 unități, potrivit unei analize prezentată, marți, într-o conferință de presă, de către specialiștii Autovit.ro. Astfel, vânzările de autovehicule noi s-au cifrat la 57.710 unități, în 2013, față de 116.012 unități înregistrate la nivelul anului 2009. Pe segmentul mașinilor rulate, a existat o majorare a vânzărilor, de la 212.836 unități (în 2009) la 221.852 unități, anul trecut.

* Președintele Confederației Naționale Sindicale (CNS) Cartel Alfa, Bogdan Hossu, afirmă, într-un interviu acordat Agenției Naționale de Presă AGERPRES, că peste 1,3 milioane de angajați care lucrează în întreprinderi mici și mijlocii sunt lipsiți — la ora actuală — de o protecție eficientă a muncii, deoarece Legea 62/2011 nu le dă posibilitatea încheierii unui Contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de unitate și elimină, totodată, procesul de negociere a Contractului Colectiv de Muncă la nivel Național (CCMUNN) și a Contractului Colectiv de Muncă (CCM) la nivel sectorial.

* Codul insolvenței ar trebui să includă o perioadă de doi ani pentru procesul de restructurare a unei companii, întrucât perioada de un an este nefezabilă, a declarat, miercuri, Constantin Coman, country manager al Coface România, într-o conferință de presă.

* Directorii generali din România sunt optimiști cu privire la perspectivele de creștere ale veniturilor companiilor pe care le conduc, 86% dintre aceștia declarându-se încrezători în creșterea acestora în următoarele 12 luni, iar dintre aceștia, 39% sunt foarte încrezători, se arată într-un comunicat PwC, remis miercuri AGERPRES.

* Numărul insolvențelor nou deschise în 2013 a crescut cu 5% față de anul precedent, ajungând la 26.372, iar pentru acest an se așteaptă majorări și mai mari, de până la 10%, dacă nu va fi modificată legislația din domeniu, arată un raport al companiei de consultanță Coface.

* Banca Comercială Română (BCR) a vândut, în decembrie 2013, peste 25 de kilograme de aur, cantitate care include aurul vândut pe bază de precomandă și aurul cu vânzare imediată la ghișeele băncii, au anunțat, miercuri, reprezentanți ai BCR.

* Directorul general al Romatsa, Aleodor Frâncu, și directorul de operațiuni al companiei, Bogdan Donciu, au solicitat eliberarea din funcție, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, surse din domeniu.

 

 

alternative text


Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

 

* Consiliul de Administrație al ROMATSA a decis delegarea atribuțiilor care revin funcției de director general al companiei către Valentin Cimpuieru, directorul departamentului tehnic-dezvoltare, au declarat, pentru AGERPRES, surse oficiale.

* Avionul implicat în accidentul aviatic din 20 ianuarie era asigurat la Omniasig, prin polițe de răspundere civilă față de terți și de asigurare de accidente a personalului navigant și a pasagerilor, au anunțat, miercuri, reprezentanții asigurătorului. Omniasig precizează că mai multe detalii vor putea fi stabilite pe măsură ce vor evolua investigațiile oficiale aflate în desfășurare.

* România va respecta termenele limită convenite cu FMI privind vânzarea participațiilor deținute de stat în companiile de utilități, numai în cazul în care condițiile vor permite vânzări de succes, a afirmat, miercuri, șeful Direcției de Privatizări din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitrașcu, transmite Bloomberg. Guvernul român caută să pregătească vânzarea unei participații majoritare la compania Electrica până la sfârșitul lunii iunie și a unei participații minoritare la Hidroelectrica până în iulie, le-a declarat jurnaliștilor Gabriel Dumitrașcu.

* Cu peste 65.000 de turiști care au vizitat România în 2013, Spania se află printre primele zece țări emițătoare de turiști, a declarat, miercuri, președintele Autorității Naționale pentru Turism, Răzvan Filipescu, la deschiderea Târgului Internațional de Turism FITUR, de la Madrid.

 

alternative text


Foto: (c) RUXANDRA CONSTANTINESCU / AGERPRES FOTO

 

* Fondul Proprietatea a a atras peste 1,2 miliarde de euro în investiții directe de portofoliu din partea investitorilor instituționali străini, în cei trei ani de la listarea pe Bursa de Valori București, a declarat miercuri Greg Konieczny, manager de Fond al Fondului Proprietatea.

* Autoritatea de Supraveghere Financiară a aplicat, de la înființare și până la finalul anului trecut, 43 de amenzi în sectorul asigurărilor, în valoare de 782.000 de lei de lei, informează, miercuri, ASF.

2014-01-26 19:22:26
Vezi Continuarea 

CFR Călători a suplimentat capacitatea de transport pe ruta Constanța-București; trenul București-Galați, oprit în gara Buzău

CFR Călători a suplimentat capacitatea de transport pe ruta Constanța - București, în contextul în care legăturile rutiere au fost închise, a anunțat compania.

 

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES ARHIVA

 

Potrivit sursei citate, trenul IR 1571 București — Galați a fost oprit în gara Buzău din cauza avertizării Cod Roșu instituit de meteorologi pentru județele Buzău, Brăila și Vrancea, până la ora 21,00.

"Pasagerii primesc ceai, iar temperatura din tren este menținută la un nivel de confort termic. Din cauza condițiilor meteo dificile o serie de trenuri sunt anulate, iar altele sunt tractate cu locomotive Diesel și circulă cu limitare de viteză, înregistrându-se întârzieri", se menționează într-un comunicat al CFR Călători.

2014-01-26 16:59:02
Vezi Continuarea 

Nicolae Moga (PSD): Contractul româno-chinez privind construirea unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă se va parafa în luna mai

Vicepreședintele Senatului, social-democratul Nicolae Moga, a declarat vineri, la Constanța, că negocierile purtate în prezent de autoritățile române și chineze privind finalizarea lucrărilor de construire a unităților 3 și 4 de la Centrala Nuclear-Electrică (CNE) Cernavodă vor fi finalizate prin încheierea, în luna mai, a unui contract în acest sens, partea chineză investind peste 5 miliarde de euro.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / GRIGORE POPESCU

 

Senatorul PSD a declarat, pentru AGERPRES, că "treaba este hotărâtă, se lucrează la contract".

"Chinezii vor avea în acest proiect 51% din acțiuni și noi românii, 49%. Ei vin cu investiții, cu echipamente, contribuția părții chineze va fi în jur de 5,4 miliarde de euro, negociază cei de la Ministerul Energiei. (...) Este foarte important că nu vor veni să lucreze chinezii, vor lucra tot românii, se vor dezvolta între 50.000 și 80.000 de locuri de muncă, pe o perioadă care se va stipula în contract, probabil 3 — 5 ani. (...) Ei au început de mult negocierile, de când a fost premierul Chinei în România. Au lăsat specialiștii lor aici care negociază cu specialiștii noștri și, la sfârșitul lunii mai, se va finaliza contractul, care va fi dat publicității", a spus Nicolae Moga.

Potrivit acestuia, lucrările la reactoarele 3 și 4 sunt realizate în proporție de circa 18%, ele fiind sistate imediat după 1990.

Vicepreședintele Senatului a menționat că, prin unitățile 1 și 2, centrala de la Cernavodă, care funcționează pe baza sistemului canadian tip Candu, este "printre primele zece din lume ca fiabilitate, profit și ca siguranță".

2014-01-17 17:46:21
Vezi Continuarea 

ȘTIRILE AMIEZII BUCUREȘTI - 16 IANUARIE

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii și-a însușit raportul Inspecției Judiciare care concluzionează că prin afirmațiile emise în spațiul public de premierul Victor Ponta a fost afectată nu numai imaginea unei instanțe judecătorești sau a Parchetelor vizate, ci și imaginea sistemului judiciar în ansamblul său, fiind depășite totodată limitele admisibile ale discursului public politic.

 

Foto: AGERPRES ARHIVA / SORIN LUPSA

 

* Premierul Victor Ponta nu a dorit să comenteze joi concluziile raportului Inspecției judiciare, potrivit cărora declarațiile sale în cazul lui Adrian Năstase au afectat independența sistemului judiciar, și a adăugat că se simte liniștit că justiția este atât de independentă încât nu poate fi influențată de nimeni.

* Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis sesizarea Inspecției Judiciare pentru efectuarea de verificări privind apărarea independenței DNA față de declarațiile șefului CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, și față de poziția Consiliului Județean Constanța exprimată printr-un comunicat.

* Suma alocată de Guvern pentru exproprierile la tronsonul de autostradă Comarnic-Brașov se ridică la aproape 100 de milioane de lei, a declarat premierul Victor Ponta.

* Membrii Consiliului Național al Audiovizualului au aprobat suplimentarea structurii instituției cu trei posturi — de la 141 la 144. Direcția de monitorizare a CNA va beneficia de două posturi și Departamentul de inspecție teritorială — de un post.

2014-01-16 13:31:59
Vezi Continuarea