Accidentul aviatic din munții Apuseni, misiunea Fondului Monetar Internațional pentru prima și a doua evaluare a acordului preventiv cu România, noile măsuri fiscale promovate de MFP pentru combaterea evaziunii și îmbunătățirea colectării veniturilor bugetare precum și efectele produse de viscol și ninsori în ultimele două zile sunt printre cele mai importante știri difuzate pe fluxul AGERPRES, în săptămâna care tocmai se încheie.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Prezentăm o selecție a știrilor redactate în săptămâna 20 — 26 ianuarie, dar și principalele subiecte de urmărit în săptămâna 27 ianuarie — 2 februarie 2014.
* Ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, vice prim-ministru al Guvernului României, va promova în primul semestru din 2014 o serie de măsuri fiscale pentru combaterea evaziunii fiscale și îmbunătățirea colectării veniturilor bugetare, în condițiile în care încasările bugetare în România, ca pondere în PIB, se situează semnificativ sub media europeană.
* Firmele care nu declară sau declară eronat în mod intenționat obligațiile fiscale vor fi penalizate cu 20% — 50% din suma nedeclarată, a afirmat ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.
* Noul Consiliu de Administrație al Companiei Naționale de Căi Ferate 'CFR' l-a desemnat pe Ionel Voicu, director general adjunct Proiecte Europene, în funcția de director general interimar al companiei, în locul lui George Micu, până la finalizarea procedurii de selecție a noului director, conform prevederilor ordonanței privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice
* Ministerul Finanțelor Publice a inițiat un proiect de ordonanță prin care se dorește modificarea Codului Fiscal, astfel încât veniturile rezultate din jocurile de noroc să nu mai fie impozabile, urmând ca diminuarea încasărilor la buget să fie compensată prin modificarea taxelor prevăzute de legislația specifică acestor activități.
* Plățile în numerar între persoane fizice vor fi limitate la 10.000 de lei pe zi, iar plafonul pentru plățile în numerar pe care le pot face firmele, către alte companii sau persoane fizice, va fi redus la jumătate, de la 10.000 lei la 5.000 de lei pe zi, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, într-un interviu acordat AGERPRES. În prezent nu există plafon pentru plățile în numerar între persoane fizice, iar plafonul pentru plățile în numerar pe care le pot face companiile este de 10.000 de lei pe zi.
* Accidentul aviatic de luni din Munții Apuseni ar putea să fi fost cauzat de o problemă tehnică apărută la aeronavă, însă concluziile oficiale ale anchetei vor fi prezentate în maximum 30 de zile, a declarat, marți, pentru AGERPRES, Aleodor Frâncu, președintele Romatsa. 'Romatsa realizează acum o analiză internă, revedem momentele zborului și timpii, precum și convorbirile cu pilotul. Avionul a plecat pe ruta București-Oradea, iar pilotul a reclamat condiții meteo favorabile givrajului și a cerut permisiunea să reducă altitudinea. Apoi comunicarea cu el s-a întrerupt când a ajuns la 2.000 de metri', a precizat Frâncu.
* Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) estimează că în 2013 economia românească a înregistrat o creștere de 2,5%, urmând ca în acest an avansul economiei să încetinească ușor până la 2,4%, susținut de exporturi și de relansarea cererii interne, potrivit celor mai recente prognoze economice publicate marți de BERD.
'Cu toate acestea, nivelul ridicat al creditelor neperformante, peste 20% din totalul împrumuturilor, și continuarea procesului de dezintermediere transfrontalieră ar putea trage în jos perspectivele de creștere pe termen scurt, prin limitarea ritmului de revenire a creditării' avertizează BERD.
* Plafonul pentru rambursările de TVA fără control fiscal prealabil va fi dublat, de la 10.000 lei la 20.000 de lei, iar firmele vor trebui să declare electronic detaliat vânzările și cumpărările pentru o verificare mai bună a realității datelor în cazul deconturilor de TVA, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, într-un interviu acordat AGERPRES. trimestriale ale Administrației Publice, publicate luni de Banca Națională a României.
* Relansarea modestă a economiei globale nu a reușit să producă o îmbunătățire a situației pe piața globală a muncii, iar Organizația Mondială a Muncii (OIM) estimează că numărul șomerilor va crește cu alte 13 milioane de persoane până în anul 2018, transmite CNBC.
* EximBank a încheiat acorduri financiare în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro cu Alro SA, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală și de Est, pentru finanțarea activității curente și emiterea de scrisori de garanție bancară și acreditive pentru contractele încheiate de companie, potrivit unui comunicat publicat luni pe site-ul Bursei de Valori București.
* China, a doua mare economie mondială, a înregistrat anul trecut cel mai slab ritm de creștere din ultimii 14 ani, arată datele publicate luni de Biroul Național de Statistică de la Beijing, transmite BBC.PIB-ul Chinei a înregistrat în 2013 un avans de 7,7%, similar cu cel din 2012, fiind cel mai lent ritm de creștere din 1999. Totuși, rata de creștere depășește obiectivul Guvernului, de 7,5%.
* Consiliul Concurenței a sancționat companiile Loteria Română, Intralot Integrated Lottery Systems and Services, Intracom Holdings și Lotrom cu amenzi în valoare totală de 16,85 milioane de lei, respectiv circa 3,76 milioane de euro, pe motiv că acestea au realizat o înțelegere privind implementarea programului video-loterie în România, prin stabilirea unei obligații de neconcurență în cadrul contractului de credit — furnizor.
* Ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, intenționează să introducă bonificații de 5%-10% pentru cei care plătesc în avans impozitele și taxele, după modelul bonusului acordat la plata în avans a impozitelor și taxelor locale.
* Toate firmele vor utiliza case de marcat cu jurnal electronic până la finalul primului semestru din 2014, care vor înlocui actualele case de marcat cu role de hârtie, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, într-un interviu acordat AGERPRES. Măsura, pe care oficialul MFP o are în vedere pentru combaterea evaziunii fiscale și îmbunătățirea colectării veniturilor bugetare, va fi adoptată în următoarele 2-3 luni și va fi implementată în etape.
* Timbrul de mediu introdus anul trecut pe piață a fost cea mai neinspirată propunere din lungul șir de schimbări ale taxei auto și a 'omorât' efectiv domeniul vânzărilor auto, a declarat, marți, într-o conferință de presă, Mihai Cune, business manager al Autovit.ro. 'Varianta de timbru de mediu introdusă în primăvară a fost, se pare, cea mai neinspirată propunere din lungul șir de schimbări ale taxei auto. Practic, acesta a omorât piața auto și dealerii. Mai mult, a creat confuzie în piață, nu a stimulat atât de mult achiziționarea de mașini nepoluante și a blocat tranzacțiile cu mașini second-hand pe plan intern', a afirmat Cune.
* Vânzările de autoturisme noi în România au consemnat un trend descendent, volumul acestora situându-se, în 2013, la 57.710 unități, în scădere cu 50,2% față de 2009, în timp ce comercializarea de mașini second hand din import a cunoscut un avans de 4,23%, până la 221.852 unități, potrivit unei analize prezentată, marți, într-o conferință de presă, de către specialiștii Autovit.ro. Astfel, vânzările de autovehicule noi s-au cifrat la 57.710 unități, în 2013, față de 116.012 unități înregistrate la nivelul anului 2009. Pe segmentul mașinilor rulate, a existat o majorare a vânzărilor, de la 212.836 unități (în 2009) la 221.852 unități, anul trecut.
* Președintele Confederației Naționale Sindicale (CNS) Cartel Alfa, Bogdan Hossu, afirmă, într-un interviu acordat Agenției Naționale de Presă AGERPRES, că peste 1,3 milioane de angajați care lucrează în întreprinderi mici și mijlocii sunt lipsiți — la ora actuală — de o protecție eficientă a muncii, deoarece Legea 62/2011 nu le dă posibilitatea încheierii unui Contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de unitate și elimină, totodată, procesul de negociere a Contractului Colectiv de Muncă la nivel Național (CCMUNN) și a Contractului Colectiv de Muncă (CCM) la nivel sectorial.
* Codul insolvenței ar trebui să includă o perioadă de doi ani pentru procesul de restructurare a unei companii, întrucât perioada de un an este nefezabilă, a declarat, miercuri, Constantin Coman, country manager al Coface România, într-o conferință de presă.
* Directorii generali din România sunt optimiști cu privire la perspectivele de creștere ale veniturilor companiilor pe care le conduc, 86% dintre aceștia declarându-se încrezători în creșterea acestora în următoarele 12 luni, iar dintre aceștia, 39% sunt foarte încrezători, se arată într-un comunicat PwC, remis miercuri AGERPRES.
* Numărul insolvențelor nou deschise în 2013 a crescut cu 5% față de anul precedent, ajungând la 26.372, iar pentru acest an se așteaptă majorări și mai mari, de până la 10%, dacă nu va fi modificată legislația din domeniu, arată un raport al companiei de consultanță Coface.
* Banca Comercială Română (BCR) a vândut, în decembrie 2013, peste 25 de kilograme de aur, cantitate care include aurul vândut pe bază de precomandă și aurul cu vânzare imediată la ghișeele băncii, au anunțat, miercuri, reprezentanți ai BCR.
* Directorul general al Romatsa, Aleodor Frâncu, și directorul de operațiuni al companiei, Bogdan Donciu, au solicitat eliberarea din funcție, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, surse din domeniu.
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
* Consiliul de Administrație al ROMATSA a decis delegarea atribuțiilor care revin funcției de director general al companiei către Valentin Cimpuieru, directorul departamentului tehnic-dezvoltare, au declarat, pentru AGERPRES, surse oficiale.
* Avionul implicat în accidentul aviatic din 20 ianuarie era asigurat la Omniasig, prin polițe de răspundere civilă față de terți și de asigurare de accidente a personalului navigant și a pasagerilor, au anunțat, miercuri, reprezentanții asigurătorului. Omniasig precizează că mai multe detalii vor putea fi stabilite pe măsură ce vor evolua investigațiile oficiale aflate în desfășurare.
* România va respecta termenele limită convenite cu FMI privind vânzarea participațiilor deținute de stat în companiile de utilități, numai în cazul în care condițiile vor permite vânzări de succes, a afirmat, miercuri, șeful Direcției de Privatizări din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitrașcu, transmite Bloomberg. Guvernul român caută să pregătească vânzarea unei participații majoritare la compania Electrica până la sfârșitul lunii iunie și a unei participații minoritare la Hidroelectrica până în iulie, le-a declarat jurnaliștilor Gabriel Dumitrașcu.
* Cu peste 65.000 de turiști care au vizitat România în 2013, Spania se află printre primele zece țări emițătoare de turiști, a declarat, miercuri, președintele Autorității Naționale pentru Turism, Răzvan Filipescu, la deschiderea Târgului Internațional de Turism FITUR, de la Madrid.
Foto: (c) RUXANDRA CONSTANTINESCU / AGERPRES FOTO
* Fondul Proprietatea a a atras peste 1,2 miliarde de euro în investiții directe de portofoliu din partea investitorilor instituționali străini, în cei trei ani de la listarea pe Bursa de Valori București, a declarat miercuri Greg Konieczny, manager de Fond al Fondului Proprietatea.
* Autoritatea de Supraveghere Financiară a aplicat, de la înființare și până la finalul anului trecut, 43 de amenzi în sectorul asigurărilor, în valoare de 782.000 de lei de lei, informează, miercuri, ASF.