Home »

Pîrvu (ANPC): Hypermarketurile stau mai greu cu punerea în practică a procedurilor de calitate

Pîrvu (ANPC): Hypermarketurile stau mai greu cu punerea în practică a procedurilor de calitate

Pîrvu (ANPC): Hypermarketurile stau mai greu cu punerea în practică a procedurilor de calitate
 

Hypermarketurile stau foarte bine la ceea ce înseamnă proceduri de calitate, dar mai greu este cu punerea în practică a acestora, a declarat, vineri, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Marius Pîrvu, într-o conferinţă de presă.

"Am reuşit să verificăm trasabilitatea produsului, de la transportator la forma frigorifică în care este depozitat şi apoi livrarea, în general, către hypermarketuri. Am constatat că mare parte din acest produs vine deja expirat sau într-o stare deplorabilă. Din nefericire, acest lucru se întâmplă. Hypermarketurile stau foarte bine la ceea ce înseamnă proceduri de calitate. Sunt multinaţionale, au documente, au tot ce trebuie, dar mai greu este cu punerea în practică (a procedurilor - n. r.), deşi au om specializat în depozit care, în mod normal, recepţionează marfa care vine din exterior şi ar trebui să nu o mai pună spre revânzare, dar acest lucru continuă. Există o a doua persoană care primeşte marfa în hypermarket, tot conform procedurilor de calitate. Pe rafturi ar trebui să ajungă numai ce este sănătos, bun, conform şi de calitate pentru românul european, că tot sunt poimâine alegeri europarlamentare. Din nefericire, toate aceste lucruri nu se întâmplă şi ceea ce găsim noi în magazine este de neacceptat", a spus Pîrvu.

Preşedintele ANPC a precizat, totodată, că numărul comercianţilor care prezintă abateri de calitate la marfa vândută este extrem de mare şi depăşeşte valoarea de 50%.

"Am continuat controalele la peşte de import, nu neapărat că avem o problemă cu peştele de import, dar, din nefericire, acesta a sufocat cumva piaţa românească. Din punctul meu de vedere, nu ar fi nicio problemă dacă acest produs ar fi conform şi ar îndeplini standardele de calitate necesare. Noi, ca şi autoritate, am continuat aceste controale şi, după cum ştiţi, chiar în luna aprilie am comunicat pe acest subiect. Am avut o acţiune amplă pe subiectul peşte de import şi au fost verificaţi foarte mulţi agenţi economici. Continui să spun că numărul celor care sunt în abateri este extrem de mare şi depăşeşte valoarea de 50%. Pentru mine acest lucru este îngrijorător şi din acest motiv, atât pe peşte, cât şi pe legume - fructe, vom continua controalele până când operatorii economici vor înţelege că România este o ţară a Uniunii Europene şi trebuie să i se livreze consumatorului un produs de calitate", a afirmat oficialul ANPC.

Acesta a adăugat că, săptămâna viitoare, va intra în procesul de avizare ordonanţa de urgenţă privind înăsprirea sancţiunilor pe anumite legi privind protecţia consumatorilor.

"În aprilie am scos de la vânzare 40 de tone de peşte, am dat amenzi de 1,3 milioane de lei. În mai, într-o singură zi, am scos de la vânzare 1,6 tone de peşte şi am dat amenzi de 200.000 de lei. Se pare că acest subiect nu deranjează. Se pare raportul profit vs sănătatea populaţiei înclină foarte clar în zona profitului, iar eu nu pot accepta acest lucru. În acest sens, odată cu implementarea legislaţiei privind dublul standard, separat, am pus în dezbatere publică ordonanţa de urgenţă vizavi de înăsprirea sancţiunilor pe anumite legi privind protecţia consumatorilor. A existat acea dezbatere publică şi am primit propuneri de la asociaţii, agenţi economici, case de avocatură. Din nefericire, marea majoritate au fost să nu existe o astfel de ordonanţă, dar eu, constatând ceea ce se întâmplă în piaţă, în fiecare zi, în controalele pe care le facem, se pare că uneori măsurile mai puternice din punct de vedere sancţionabil sunt mai importante. Din acest motiv, săptămâna viitoare voi da în procesul de avizare această ordonanţă de urgenţă, va fi pusă din nou în transparenţă pe site-ul Ministerului Economiei şi suntem siguri că împreună cu legislaţia privind dublul standard să reuşim să stopăm aceste practici care, din punctul meu de vedere, sunt inacceptabile", a subliniat Marius Pîrvu.

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi de 200.000 de lei şi au confiscat o cantitate de 1,6 tone de peşte şi produse din peşte provenite din import, în urma controalelor desfăşurate într-o singură zi în hypermarketurile din zona Bucureşti-Ilfov.

Conform unui comunicat al ANPC transmis, vineri, AGERPRES, în data de 22 mai 2019, au fost controlaţi 11 operatori economici, fiind aplicate 10 amenzi contravenţionale în valoare de 200.000 lei şi un avertisment. De asemenea, a fost oprită definitiv de la comercializare cantitatea de 1,6 tone de peşte şi produse din peşte, în valoare de 40.000 lei.

Printre principalele nereguli constatate au fost legate de vânzarea peştelui refrigerat fără respectarea regimului termic impus şi fără strat de gheaţă protector, comercializarea de icre sărate vrac şi fructe de mare pentru care nu se respectau condiţiile de temperatură impuse şi declarate pe etichetele produsului, comercializarea de peşte congelat, ambalat, cu acumulare cantitativă de gheaţă în ambalaj sau arsuri de congelare, comercializarea de peşte refrigerat care prezenta modificări organoleptice: miros nespecific, culoare modificată, consistenţă flască comercializarea de peşte impropriu consumului uman din cauza caracteristicilor calitative neconforme, etc.

Reprezentanţii ANPC susţin că nu vor tolera nicio abatere de la prevederile legale, dar şi că vor supraveghea piaţa pentru a se asigura, în continuare, de respectarea drepturilor consumatorilor.

AGERPRES/(A - autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)

2019-05-24 15:17:40
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!