Home »

14 mai - Ziua mondială a comerţului echitabil

14 mai - Ziua mondială a comerţului echitabil

14 mai - Ziua mondială a comerţului echitabil
 

Ziua mondială a comerţului echitabil este marcată în acest an la 14 mai. Iniţiată de Organizaţia Mondială a Comerţului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO), Ziua mondială a comerţului echitabil se sărbătoreşte anual, în a doua sâmbătă a lunii mai. Tema din acest an este: "Climate Justice", potrivit site-ului dedicat zilei - wfto.com.

Ambiţiile climatice trebuie să implice oamenii. Ne place sau nu, schimbările climatice au loc acum şi afectează deja comunităţile şi mijloacele de trai. Abordarea crizei climatice nu este doar o necesitate ecologică, ci şi o problemă de justiţie socială şi o chestiune de supravieţuire pentru cei mai afectaţi, care se confruntă cu condiţii meteorologice extreme şi calamităţi perene. Avem nevoie de justiţie climatică.

Scopul "Climate Justice" este de a oferi soluţii echitabile, cuprinzătoare şi durabile persoanelor care suportă efectele crizei climatice, abordând în acelaşi timp cauzele fundamentale ale schimbărilor climatice, precizează site-ul amintit.

Criza climatică este cauzată de un sistem economic defect, care este orb la bunăstarea oamenilor şi la mediul nostru fragil. Sistemele comerciale şi practicile comerciale neloiale care domină economia globală răspândesc inegalitatea şi provoacă distrugerea climatică şi ecologică.

Profitul prin supraproducţie este modelul economic dominant al majorităţii afacerilor convenţionale. Producţia în masă de bunuri a condus la dependenţa de arderea combustibililor fosili, ceea ce provoacă cantităţi mari de carbon şi gaze cu efect de seră în atmosferă. Aglomerarea pieţei globale cu bunuri de larg consum a dus, de asemenea, la crize ale deşeurilor şi poluare. Drept urmare, ne confruntăm cu o prăbuşire ecologică globală care ne ameninţă însăşi supravieţuirea.

Provocările de mediu afectează deja comunităţile şi pun în pericol sustenabilitatea mijloacelor de trai ale producătorilor. Suntem cu toţii afectaţi, dar comunităţile marginalizate, care sunt cel mai puţin responsabile pentru problema climatică, suferă cel mai mult, mai precizează wfto.com.

În aceste vremuri dificile ale pandemiei şi ale crizelor climatice, nevoia de soluţii inovatoare nu a fost niciodată mai mare. Avem nevoie de alternative reale care să ne salveze planeta şi care să ne asigure că toţi putem trăi în demnitate. Mişcarea etică se uneşte cu inovaţiile pentru a aborda provocările noastre stringente sociale şi de mediu.

Pandemia, lockdownul şi condiţiile meteorologice extreme măresc decalajul inegalităţii. Cei mai grav afectaţi simt deja durerea. Fermierii, artizanii, muncitorii şi cei vulnerabili din societatea noastră se confruntă acum cu impactul. Acum este nevoie de soluţii noi.

Comerţul echitabil, mişcările ecologice, întreprinderile sociale, solidaritatea socială şi mişcările economice îşi unesc forţele pentru a aduna publicul la apel pentru climă şi justiţie socială de Ziua Mondială a Comerţului Echitabil.

Abordarea crizei climatice nu se referă doar la cantitatea de carbon emisă. Acţiunile şi obiectivele climatice trebuie, de asemenea, să răspundă nevoilor şi suferinţei oamenilor, în special a celor care sunt grav afectaţi de schimbările climatice.

Este o chestiune de justiţie climatică. În sensul său cel mai larg, dreptatea înseamnă că oamenii primesc ceea ce merită. Acest lucru trebuie să se întâmple în limitele mijloacelor planetei noastre vii. Merităm să trăim într-o lume în care toţi se bucură de echitate şi durabilitate, într-o economie în care nimeni nu este lăsat în urmă. O putem face.

Conceptul de "fair trade" desemnează o mişcare socială şi economică ce apără drepturile producătorilor şi urmăreşte să echilibreze sumele ce le revin acestora din vânzarea produselor, în comparaţie cu profiturile realizate de distribuitori. Începând cu anii '60, în ţările occidentale a început să se dezvolte tot mai mult conceptul de "comerţ echitabil" sau "fair trade". Apărut ca un demers alternativ pentru combaterea la nivel internaţional a sărăciei şi a nedreptăţii sociale, comerţul echitabil se preocupă, în principal, de asigurarea unui "preţ corect" pentru producătorii din ţările în curs de dezvoltare. Prin intermediul comerţului echitabil, producătorii deţin un control mai mare asupra muncii lor.

Organizaţia Mondială a Comerţului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) este o reţea, la nivel mondial, de organizaţii care reprezintă lanţul de aprovizionare "fair trade" şi operează în aproape 76 de ţări din lumea întreagă, precizează site-ul wfto.com. Milioane de producători şi comercianţi, întreprinderi şi factori de decizie, organizaţii de susţinere şi voluntari au contribuit la creşterea substanţială a comerţului echitabil la nivel global. WFTO cuprinde membri reprezentând întregul lanţ, de la producţie la comercializare. Membrii sunt producători, reprezentanţi ai unor cooperative şi asociaţii, companii de export şi import, retaileri naţionali şi regionali, instituţii financiare.

AGERPRES/(Documentare - Suzana Cristache Drăgan, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)

2022-05-14 10:00:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!