Home »

PORTATIV ROMÂNESC: Ovidiu Komornyik

PORTATIV ROMÂNESC: Ovidiu Komornyik

 

Interpretul și compozitorul Ovidiu Komornyik s-a născut la 29 ianuarie 1969, în municipiul Dej, județul Cluj.

Talentul și pasiunea pentru muzică l-au făcut remarcat din primii ani de școală, ca solist al corului de copii, iar ulterior ca solist al școlii. La 14 ani, reușește să-și cumpere prima chitară cu banii câștigați chiar din munca sa. Într-o perioadă în care folk-ul deținea topul preferințelor, debutează în Cenaclul Flacăra.

Din 1985 reprezintă cu succes municipiul Deva la toate manifestările de gen, câștigând locul I pe județ la două secțiuni (Folk și Muzică ușoară). În 1988, intră în echipa Teatrului de Revistă din Deva, ca solist vocal, unde se formează ca artist într-un colectiv de mari profesioniști. Efectuează turnee în țară, până în 1990, câștigând premii la: ''Stelele Cetății'' — Deva, ''Floarea de lotus'' — Oradea, ''Nufărul alb'' — Sfântu Gheorghe. Tot ca reprezentant al municipiului Deva, în 1990, a participat la Festivalul Mamaia, potrivit site-ului oficial al artistului, www.ovidiukomornyik.ro.

În 1991, a primit Premiul Festivalului Internațional București la secțiunea Interpretare, urmat de Premiul al II-lea la secțiunea Interpretare, la Festivalul Mamaia 1991. În 1992 decide să se mute în București. Următorii ani (1992-1993) a fost solicitat și a participat la turnee în Italia, alături de Emilia Dițu și Marilena Dobre, dar și de vedete internaționale ca Antonello Venditti sau Michele Bavarro. În 1994, a efectuat primul turneu în Germania, urmat în 1995 de un nou turneu în Italia. 

La Festivalul Mamaia 2001

Anul 1996 îi aduce alte două premii: Premiul II la secțiunea Creație a Festivalului Mamaia cu piesa ''Tot mai mult'' compusă de Dan Teodorescu și Premiul presei la același festival, secțiunea Șlagăre cu piesa ''Spune-mi unde să te găsesc'' compusă de Dumitru Lupu. Datorită acestor succese, în 1997 a fost invitat să susțină un recital pe scena Festivalului Mamaia, acompaniat de Orchestra Teatrului Fantasio din Constanța.

Primul album semnat Ovidiu Komornyik este lansat în 1998, fiind intitulat ''Te iubesc tot mai mult'', conținând piese compuse de Dan Teodorescu, Dumitru Lupu, Dragoș Docan.

Debutul în calitate de compozitor și textier are loc în 1999. În această calitate, începe colaborarea cu mari artiști: Mirabela Dauer, Elena Cârstea, Sanda Ladoși, Gabriel Dorobanțu, Marina Florea, Anca Țurcașiu etc.

În primul an de compoziție participă la Festivalul de la Mamaia, ediția 2000, la doua secțiuni: Șlagăre — ''Frumoasa mea'' (solist Marcel Pavel) și Creație — ''Eu cred'' (solist Ovidiu Komornyik). În luna decembrie a anului 2000, piesa ''Frumoasa mea'' este declarată piesa anului de majoritatea posturilor de radio din țară, inclusiv postul național, Radio România, dar și de topurile realizate de presa scrisă. În calitate de compozitor, în același an, Ovidiu Komornyik a câștigat două premii: Premiul de popularitate și Trofeul Festivalului Cântecului de dragoste, transmis în direct de TVR.

În decembrie 2000 lansează piesa ''Te-am trădat'' împreună cu videoclipul acesteia, care este difuzat de majoritatea televiziunilor din România cu un deosebit succes. După lansarea albumului ''Te-am trădat'', Ovidiu Komornyik s-a bucurat de o mare popularitate. Chiar înainte de lansarea acestui album începe să lucreze la viitorul album, prima piesă promovată fiind piesa ''Cât te iubesc'', care beneficiază de videoclip difuzat intens de posturile TV, precizează site-ul artistului.

Albumul ''Te-am trădat'' conține 14 piese, dintre care 8 sunt interpretate de Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanțu, Sanda Ladoși, Marina Florea, Anca Țurcașiu, Elena Cârstea, Florin Mureșan (fratele compozitorului).

Cântecele care se vor regăsi pe următoarele albume ale artistului vor fi semnate de acesta, atât în calitate de compozitor, cât și de textier: "Ești mireasa vieții mele", "Nu plânge, iubito", "Cele mai frumoase cântece", "Când vin acasă", "Best of", "Iartă-mă, dacă ți-e dor".

În 2005 își deschide un studio muzical și prin Casa de Producție Ovo Music, Ovidiu Komornyik devine propriul producător. Artista cu care a debutat în acest proiect a fost Angela Similea, prin albumul ''Lumea mea'', în 2005. Odată cu acest album, s-a născut duetul ''Suflet pierdut'' care i-a adus în scenă pe cei doi artiști, într-un duet ce a devenit foarte iubit. 

Cu Angela Similea la Gala premiilor Radio România Actualități, 2005

În 2006 a susținut alături de Angela Similea turneul ''Lumea mea e Când vin acasă'' pentru promovarea albumelor ambilor artiști. Anul următor participă la Festivalul Mamaia, la secțiunea Creație cu melodia "Departe, undeva", unde câștigă Premiul Radio România pentru Creație. Tot în 2007 lansează o nouă piesă în limba italiană, ''Ricordati di me''.

În august 2008 lansează împreună cu Angela Similea albumul de duete ''De dragul tău'', proiect ce a inclus și turneul cu același titlu. În mai 2009 își lansează albumul ''Iartă-mă, dacă ți-e dor'' și videoclipul ''Vreau să zbor''.

Anul 2010 aduce un nou album de autor, "De dragoste", printre artiștii cărora Ovidiu le-a compus melodii numărându-se: Carmen Rădulescu, Angela Similea, Dida Drăgan, Emilia Dițu și alții.

La 30 noiembrie 2011, Ovidiu Komornyik a organizat prima ediție a Galei Ovo Music, eveniment care a continuat și anii următori.

În mai 2015, Ovidiu Ovidiu Komornyik a lansat un nou cântec — "Mă-ntorc iar la tine", conform site-ului www.ovidiukomornyik.ro.

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

2015-08-03 10:15:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!