Home »

DOCUMENTAR: 45 de ani de la moartea actorului și scriitorului Ștefan Ciobotărașu

DOCUMENTAR: 45 de ani de la moartea actorului și scriitorului Ștefan Ciobotărașu

 

Actorul și scriitorul Ștefan Ciobotărașu s-a născut la 21 martie 1910, la Lipovăț, în județul Vaslui. La 10 ani, a plecat din Lipovăț către promițătoarea capitală, unde urma să facă ucenicia la un atelier de încălțăminte. Aici, a avut ocazia să vadă piesele "Puterea întunericului" și "O scrisoare pierdută", primind bilete la aceste spectacole în loc de bacșiș.

Sursă foto: captură YouTube

La 14 ani, se întoarce acasă. La îndemnul mamei sale, se înscrie la liceul particular M. Kogălniceanu din Vaslui. Tot aici, a debutat literar în paginile revistei liceului, intitulată "Năzuința", și, apoi, în paginile ziarului local "Vasluiul", cu pseudonimul Ciciricea (numele unui clovn popular). Împreună cu un coleg, a scos chiar câteva numere ale revistei "Uzina de umor", iar mai târziu, la Iași, revista "Humorul literal". A colaborat la revista "Luceafărul", în care a publicat poezii, sonete și amintiri.

În 1929, după terminarea liceului, a hotărât să plece spre Iași, sperând la o afirmare în "Viața românească". S-a înscris la Conservatorul de muzică și artă dramatică. Încă de la admitere, a fost remarcat de poetul Mihai Codreanu, care i-a fost profesor și protector, oferindu-i chiar o bursă când a aflat că are înclinații scriitoricești. În 1932, se afla înregimentat într-o unitate de mitraliori.

Din 1933, a servit scena ieșeană timp de 14 ani și a întruchipat personaje în cel mai variat registru actoricesc. Despre debutul său, în piesa "Macbeth", în rolul ucigașului, Ștefan Ciobotărașu își aduce aminte mai târziu, spunând "am fost un ucigaș desăvârșit... am ucis rolul".

La Iași, a jucat roluri în piese regizate de A.I. Maican, I. Sava și N. Massim. A cunoscut succesul sub regia lui N. Massim, având curajul acceptării a două roluri diametral opuse în aceeași piesă. A primit aplauze la scenă deschisă pentru rolurile Franz și Karl din "Hoții" lui Schiller, doi frați, unul pâinea caldă, celălalt răutatea întruchipată pe pământ. Tot în 1933, primește rolul lui Onufri Nicolaevici, din "Gaudeamus", a lui Leonid Andrev. Muncea mult până desăvârșea jocul scenic și stăpânea replicile, lucra la rolul său extrem de mult acasă, repeta o frază chiar și de o sută de ori până i se părea că sună cum trebuie.

La Iași, s-a căsătorit, în 1934, cu Aurora Donose. În 1940, li s-a născut fiica Magda. În 1945, s-au stabilit la București, unde a jucat la teatrele Barașeum, Alhambra, Comedia, Victoria și la Ateneu, stabilindu-se pe un registru interpretativ de comedie. În 1948, teatrele au fost restructurate, iar Ciobotărașu a fost repartizat la Arad, la primul teatru de stat din țară. Aici, a desfășurat și o activitate de instructor artistic.

A fost rechemat în capitală în 1950, la Teatrul Național, potrivit www.cinemarx.ro. A început perioada în care a realizat roluri memorabile, adevărate pietre de hotar ale carierei sale. Dar aproape sufletului său au fost rolurile Șandru din "Omul cu arma", Mitică Blajinul din comedia lui Aurel Baranga, Mastacan din "Prietena mea Pix" a lui V. Em. Galan, Mogârdici din "Luceafărul" lui Delavrancea, Dănilă Bulz în "Întoarcerea" lui Mihai Beniuc. În anul 1952, s-a angajat la Teatrul "L.S. Bulandra", unde, cu o scurtă întrerupere pentru a colabora cu Teatrul de Comedie, și-a desfășurat întreaga activitate. Dintre spectacolele de teatru în care a jucat, se remarcă: "Omul care aduce ploaia", "Tache, Ianche și Cadâr", "Livada cu vișini", "Azilul de noapte".

În lumea filmului a avut același succes ca pe scenă, s-a dăruit personajelor sale cu aceeași intensitate, documentările erau poate chiar cu mult mai serioase. A interpretat personaje istorice, a fost luptător revoluționar, activist sau secretar de partid, a fost maistru, director, ceferist, a fost mai cu seamă omul timpurilor în care a trăit. Fericit a fost cu adevărat interpretându-l pe Creangă, jucând alături de oameni dragi lui, fie ei actori sau prieteni: Eliza Petrăchescu, N. Veniaș, Costache Sava,Valer Mitru, George Lesnea, Costache Agafiței.

A jucat mult și variat, fiind supranumit "actorul celor 300 de roluri". În 1959, a jucat în "Desfășurarea", în "Brigada lui Ionuț", în "Valurile Dunării", în "Telegrame", în "Mândrie" (1960), în "Pădurea spânzuraților" (1964), în "Războiul domnițelor" (1969), în regia lui Virgil Calotescu, în "Columna" (1969), în regia lui Mircea Drăgan. În 1968, a jucat și în "Legenda", în regia lui Andrei Blaier. În 1964, a fost distins cu premiul pentru interpretare masculină la Festivalul Național al Filmului de la Mamaia.

În clipele de liniște dintre două filmări sau repetiții pe scena Teatrului Bulandra, îi plăcea să citească din Eminescu, Philippide, Voiculescu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu. A scris, la rându-i, sonete, poezii, versuri răzlețe, publicate în reviste literare ieșene și bucureștene, mai ales pentru că era membru al Cenaclului Literar "G. Călinescu" din capitală, potrivit www.scoalalipovatvs.info. A oferit nenumărate interviuri ziarelor și revistelor din țară, dar și din străinătate.

În cei 37 de ani de activitate, numeroase și elogioase au fost cronicile teatrale. Și-ar fi dorit să aibă timp să-și adune însemnările și să publice un volum de memorialistică. A jucat în 183 de piese de teatru, drame și comedii, pe scene din Iași, București, Botoșani, Arad, Deva și oriunde era chemat în țară. A realizat numeroase roluri în piese la radio și la televiziune, a jucat în 31 de filme. A fost o personalitate interpretativă complexă, dând viață unor personaje aprofundate psihologic. A interpretat o întreagă galerie de roluri, atât în teatru, cât și în film, potrivit www.scoalalipovatvs.info.

În dimineața zilei de 27 august 1970, s-a stins din viață, fără a mai reuși să ducă la bun sfârșit filmul "Așteptarea".

AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Andreea Onogea)

2015-08-27 08:31:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!